2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Varázsszer, „az ördög itala”, potencianövelő: nyolc tény a kávé történetéből

2018. október 11. 12:47 Múlt-kor

Egy mokkai szent főzhette először

Egy harmadik változat szerint nem a fent említett misztikus, hanem annak tanítványa, egy Omár nevű sejk fedezte fel elsőként a kávét. Miután száműzték városából, a Vörös-tenger partján fekvő, jemeni Mokkából, a betegeket imával gyógyítani képes Omár egy barlangban húzta meg magát. Az egyre éhesebb sejk egy napon megkóstolt egy általa nem ismert bogyót, amelyet keserűnek talált. Megpörkölte, ettől azonban csak keményebbé vált, ezért megfőzte, ami illatos barna folyadékot eredményezett. Ettől azonnal, már-már természetellenes módon erősebbnek érezte magát, és napokig ébren tudott maradni az ital segítségével. „Csodás felfedezése” akkora megbecsülést váltott ki, hogy visszaköltözhetett Mokkába, és később szentté is avatták – miközben a kávé elterjedt szerte a muszlim világban.

A 16. századra Iránban, Egyiptomban, Szíriában és Törökországban is előszeretettel fogyasztották az italt, és minden évben újabb emberek tömegei ismerték meg, akik Mekkába zarándokoltak. Az erre alkalmas éghajlattal és földdel rendelkező Jemenben a kereskedők elkezdték maguk termeszteni, a szúfik pedig ezzel tartották magukat ébren éjjeli imáik során. A Közel-Keletről aztán a Balkánon és Itálián keresztül elterjedt Európában, míg keleten egészen Indonéziáig eljutott. Az amerikai kontinensre először a hollandok vittek kávét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Német kávéházi hirdetés a 17. századbólTörök kávéház a kora újkorbanA misztikus felfedezi a kávétKávéház előtti jelenet Angliában a kora újkorbanTörök kávéház az újkorbanKaldi és táncoló kecskéiVIII. Kelemen pápaA „Nők petíciója a kávé ellen”, 1674I. Szelim

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár