7 végzetes pillanat

Varázsszer, „az ördög itala”, potencianövelő: nyolc tény a kávé történetéből

2018. október 11. 12:47 Múlt-kor

Európában eleinte „az ördög italának” hitték

A velencei kereskedők által Itáliába hozott kávé hamar felkeltette a különféle hatóságok figyelmét. A Közel-Keletre utazó európaiak beszámolóiból már ismert volt, hogy a rejtélyes és idegen földön egy ugyanennyire rejtélyes és különös italt isznak. A katolikus egyház „a Sátán keserű találmányának” nevezte, amely szemükben az iszlám szelét is magában hordozta. Ráadásul az egyháznak az volt a benyomása, hogy a fekete, tudatmódosító hatásúnak vélt ital az eucharisztia során fogyasztott bor egyfajta kifordított ellentéte, megcsúfolása, így tiltásra került.

A tiltás akkora felhördülést eredményezett, hogy VIII. Kelemen pápának kellett beavatkoznia: miután megkóstolta a kávét, kijelentette, hogy a muszlimok mellett a keresztények is ihatják. A kóstolás során állítólag így szólt: „Ez az ördögi ital oly finom, át kellene vernünk az ördögöt azzal, hogy megkereszteljük!” Innentől a kávéról elterjedt a köznyelvben is, hogy „az ördög itala”.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Német kávéházi hirdetés a 17. századbólTörök kávéház a kora újkorbanA misztikus felfedezi a kávétKávéház előtti jelenet Angliában a kora újkorbanTörök kávéház az újkorbanKaldi és táncoló kecskéiVIII. Kelemen pápaA „Nők petíciója a kávé ellen”, 1674I. Szelim

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!