7 végzetes pillanat

Varázsszer, „az ördög itala”, potencianövelő: nyolc tény a kávé történetéből

2018. október 11. 12:47 Múlt-kor

A kávét a 17. században potencianövelőnek és -csökkentőnek is tartották

Hacsak nem prostituáltak voltak, a nők nem léphettek be a kávéházakba. Angliában több írásban is tudatták elégedetlenségüket ezzel a helyzettel, például az 1696-os, Mary Astell által jegyzett „Esszé a női nem védelmében” című műben. Astell a következőket írta: „A kávéházi törzsvendég olyan ember, aki otthon lakik, de a kávéházban él. Többet bújja az újságokat, napilapokat és szavazásokat, mint saját számlakönyveit, és a nyilvánosság felé fordított állandó figyelme kivonja őt teljesen a magánélete iránti törődésből. Állandóan megváltja az országot, de nem tudja kézben tartani családját.”

Astell nem az első volt, aki ilyen véleménnyel volt a kávéházakról – sok feleség maradt otthon egyedül a házimunkával, amely mellé legfeljebb teát ihatott, miközben férje a kávéházban töltötte a napot. Már 1674-ben megjelent a dühös hangvételű „Nők petíciója a kávé ellen”, amelyben a háziasszonyok elpanaszolták, hogy férjük állandóan távol volt az otthontól és a családtól, és semmibe vette a ház körüli teendőket – a jelenséget „törökké válásnak” nevezték, és „a kevéske aljas, fekete, sűrű, undorító, keserű, büdös, hányingerkeltő pocsolyavizet” okolták a jelenségért.

Astell továbbá azt is leírta esszéjében, hogy a kávé „oly terméketlenné teszi a férfiakat, mint a sivatagok, ahonnan azt a boldogtalan bogyót hozzák – olyannyira, hogy nagyszerű őseink leszármazottai majmok és pigmeusok sorává fognak csökevényesedni”. Astell arra gondolt, hogy az „ártalmas pocsolya” impotenssé teszi a férfiakat. Ennek kijelentésében sem volt első – 1663-ban már megjelent egy pamflet hasonló érvekkel, „A leány panasza a kávé ellen” címmel, amely még részletesebben ír a kávé káros hatásairól a férfiakra. Erre született egy válasz is, „A férfiak válasza a nők kávé elleni petíciójára” címmel, amelynek szerzője amellett foglalt állást, hogy „az aljas vizezett bor” és a „sáros sör” teszik igazából impotenssé a férfiakat. A kávé ezzel szemben a pamflet írója szerint „az erekciót erélyesebbé, a magömlést teltebbé teszi, és szellemi emelkedettséget ad a spermának.”

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Német kávéházi hirdetés a 17. századbólTörök kávéház a kora újkorbanA misztikus felfedezi a kávétKávéház előtti jelenet Angliában a kora újkorbanTörök kávéház az újkorbanKaldi és táncoló kecskéiVIII. Kelemen pápaA „Nők petíciója a kávé ellen”, 1674I. Szelim

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!