2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Több tízezer dokumentum vált elérhetővé a nácizmus áldozatairól

2015. október 8. 10:34 MTI

Online letölthetővé tette a világháborús eltűntek felkutatásával foglalkozó, németországi székhelyű nemzetközi keresőszolgálat, az International Tracking Service (ITS) az első 50 ezer dokumentumot a nácizmus üldözöttjeiről. 

A dokumentumok annak a hatalmas adatbázisnak a részét képezik, amely 2013-ban az UNESCO világörökségi listájára is felkerült. Az adatok és információk ingyenesen letölthetők a szervezet honlapjáról. Láthatók többek között fotók olyan személyes tárgyakról, amelyeket a koncentrációs táborba hurcoltaktól vettek el. Ezek mellett letölthetők a halálmenetek dokumentációi és a felszabadulás utáni időkből a gyermekek felkutatására irányuló tevékenység aktái is.

Az iratok mind a tudósok, mind az érintettek és leszármazottaik, valamint családkutatók számára is érdekesek lehetnek, emellett iskolai projektekhez is felhasználhatók - közölte az ITS. A németországi Bad Arolsenben lévő ITS tulajdonában 30 millió, koncentrációs táborokból, gettókból és a Gestapótól származó dokumentum, valamint második világháborús migrációs irat van.

Az ITS 2014 nyarán döntött úgy, hogy folyamatosan elérhetővé teszi a nyilvánosság számára a rendelkezésre álló dokumentumokat. Ezzel az ITS munkájára, a holokauszt és a náci üldöztetés áldozatairól létrejött értékes archívumra akarják felhívni a figyelmet - írja honlapján a szervezet. A keresőszolgálatot a második világháború végső napjaiban alapították a nyugati szövetséges hatalmak elsősorban a holokauszt áldozatainak felkutatására. 2007-ben tudósok és kutatók számára engedélyezték a hozzáférést a dokumentumokhoz, ezzel kezdődött meg a folyamat, amely révén a gyűjtemény nyomozó szervezetből kutatóintézetté vált.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár