2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Elhunyt édesapjuk combcsontjából készítették legjobb fegyvereiket az új-guineai őslakosok

2018. április 26. 10:55 MTI

A sziget Sepik-folyójának felső folyása mentén lévő falvak harcosai elhunyt édesapjuknak vagy a közösség más, köztiszteletben álló tagjainak a combcsontjából faragtak finom mintákkal díszített, éles pengéjű, erős fegyvert, amivel ellenségeiket ölték meg, majd néha később el is fogyasztották őket – olvasható az A Royal Society Open Science tudományos lap szerdai számában közzétett tanulmányban.

Csonttőrök

A tudósok vizsgálataik során azt a kérdést tették fel, miért emberi csontból készítették a tőrt, amikor ugyanennyire halálos fegyvert tudtak volna faragni a nagy testű, röpképtelen kazuár madár lábszárcsontjából. A madarat ráadásul könnyű elkapni és megölni.

Nathaniel Dominy, az amerikai Dartmouthi Egyetem tudósa és csapata ezért összehasonlította a kétféle tőr erejét és azt találták, hogy tulajdonságaik hasonlóak, a kétféle csont egyformán alkalmas fegyverkészítésre. Az emberi csontból azonban tartósabb tőrt készítettek. „Más volt az alakja, mint a madárcsonttőrnek, és volt egy enyhe íve is. Dominy szerint ez szándékos volt, ezzel akarták biztosítani a harcosok, hogy a fegyver ne törjön ketté tusakodás közben.”

A fentieken túl azért tervezték az emberi csontból faragott tőrt hosszú használatra, mert nagy volt a társadalmi presztízse. A tisztelet egyik oka, hogy kevés volt a megfelelő alapanyag, ami csak a harcos édesapjától vagy a közösség egy nagy megbecsülésnek örvendő tagjától származhatott – tette hozzá.

A tőröket még a a 20. században is használták a közelharcok során. Ezeket a fegyvereket kifejezetten arra tervezték, hogy az ellenséget nyakon szúrják vele. A harcokban foglyul ejtetteket is csonttőrrel sebezték meg, de néha életben tartották őket a későbbi kannibálvacsorákra – olvasható a tanulmányban.

A csonttőröket finoman kidolgozott faragások díszítették, ékszerként viselték a karjukra kötve, ahol szükség esetén rögtön kéznél voltak. A harcosok úgy hitték, az embercsonttőr felruházza tulajdonosát annak az embernek az erejével, akinek a testéből halála után a fegyver alapanyagát kiemelték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár