2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szerény körülmények közt indult I. Erzsébet hírhedt lovagkalózának karrierje

2023. március 29. 14:20 Múlt-kor

Három év alatt a Föld körül

Vélhetően Erzsébet királynő hallgatólagos jóváhagyásával indult el a következő útjára, amelybe ő maga 1000 fontot fektetett be, de üzleti partnerként számos angol előkelő is csatlakozott. 1577 novemberében indult, de csak Cornwallig jutott, mert egy vihar szétszórta a hajóit, így decemberben ismételten kifutott Plymouthból. 164 ember kísérte el öt hajón, közülük is a leghíresebb az akkor még Pelican névre hallgató Golden Hind volt.

A Zöld-foki szigetek közelében elfogott egy portugál hajót, amelynek a kapitánya jól ismerte a dél-amerikai vizeket. Az expedíció legnagyobb kérdőjele a társparancsnokként is emlegetett Thomas Doughty ezután végrehajtott kivégzése volt. Drake törvénytelen tárgyaláson, árulással vádolta meg, és lefejeztette, mivel fogolyként nem akarta magával vinni, elengedni pedig nem szerette volna, nehogy értesítse a spanyolokat.

Az eset motivációi máig tisztázatlanok, egyesek szerint a zsákmányolt portugál hajó kapitányává kinevezett Doughty lopással vádolta meg Drake testvérét, míg mások úgy vélik, hogy a férfi Drake feleségének a szeretője volt.

A folytatás eleinte nem tartogatott sikereket, mert a Magellán-szoros közelében egy vihar szétszórta a flottáját, és csak a Golden Hind jutott át. Ezt követően azonban Drake megtámadta a Dél-Amerika keleti partjait birtokló spanyolokat, akiket teljesen készületlenül ért az angol hajó megjelenése a Csendes-óceánon.

Drake kirabolta a chilei Valparaiso kikötőjét, majd a perui Lima kikötőjének számító Callao következett. Nagy fogásnak számított a Nuestra Señora de la Concepción nevű hajónak és 26 tonna ezüstjének becserkészése is, amellyel Drake később előszeretettel büszkélkedett.

Ezt követően északra hajózott, ahol 1579 nyarán Nova Albion néven az angol korona részévé nyilvánította Észak-Amerika spanyolok által el nem foglalt nyugati partjait. Végül a mai Indonézia szigetvilágát érintve, Afrika megkerülésével jutott haza.

A vállalkozás igen jövedelmezőnek bizonyult, a Golden Hindról hat napig rakodták ki a kincseket, és a befektetők minden egyes fontjuk után 47 font hasznot zsebelhettek be. A végösszeg 160 ezer font volt, amely elegendő lett volna arra, hogy kifizesse az Angol Királyság teljes külső adósságát. A királynő, a várható spanyol ellenkezés miatt, titkosította az utazás dokumentumait, Drake-t viszont lovaggá ütötte.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár