2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szerény körülmények közt indult I. Erzsébet hírhedt lovagkalózának karrierje

2023. március 29. 14:20 Múlt-kor

A társas vállalkozó

John Hawkins számára a tenger nem volt ismeretlen, édesapja, William VIII. Henrik egyik kapitánya volt. A fennmaradt írásai és levelei alapján úgy tűnik, hogy művelt ember volt, aki értett a matematikához is, noha nem tudjuk, hogy hol végezte az iskoláit.

Az azonban bizonyosnak tűnik, hogy húsz éves korában Plymouthban belekeveredett egy kocsmai verekedésbe, ahol megölt egy embert. Végül királyi kegyelmet nyert, miután bebizonyosodott, hogy ellenfele volt a támadó.

Hawkins volt az elsők egyike, aki kihasználta az atlanti kereskedelmi háromszög nyújtotta lehetőségeket. Ez lényegében úgy működött, hogy üzleti partnereitől pénzt szerzett, azokon hajókat szerelt fel, és a nyugat-afrikai térségbe exportált textíliákat, rumot és más javakat. Ott rabszolgákat vásárolt, akikkel telezsúfolta a hajóit, majd elvitorlázott velük a karibi térségbe, ahol nemesfémet, vagy más, újvilági nyersanyagokat és luxuscikkeket vett az így szerzett pénzen, a friss rakományt pedig Angliában értékesítette.

Első utazására, amelyre 1562–63 között került sor, három hajót szerelt fel, majd kifosztott egy portugál rabszolgahajót, ezt követően pedig elhajózott a Karibi-szigetekhez. Ott, annak ellenére, hogy a spanyol hatóságok lefoglalták két hajóját, sikeresen túladott a rabszolgákon, így a londoni befektetők számára végül hasznot hozó vállalkozásnak bizonyult a kaland.

Második útjához Hawkins már Erzsébet királynőtől lízingelte a 700 tonnás Jesus of Lübecket, amelyet zászlóshajójává tett. Ekkor már Drake is vele tartott. Afrika nyugati partjainál rabszolgákat gyűjtött, majd elhajózott az Újvilágba. Ott a spanyolok azzal próbálkoztak, hogy 7,5%-os vámot vetettek ki Hawkins árujára, de később, miután Hawkins megfenyegette őket, hogy felgyújtja a városaikat, meggondolták magukat. Végül 1566-ban tért vissza Angliába, az expedíciója pedig 60%-os hasznot hozott a befektetőknek.

Hawkins harmadik útján Drake már saját hajót kapott, a Judithot, amelyen kamatoztathatta addig megszerzett tapasztalatait. Ennek ellenére ez az út nem végződött jól. Kezdetben ismét zsákmányoltak egy portugál rabszolgahajót, de a mexikói San Juan de Ulúa kikötője közelében egy erős spanyol egység rajtuk ütött.

A Jesus of Lübeck és a flotta odaveszett, egyedül Drake és a Judith, valamint Hawkins egy másik hajója, a Minion tudott elmenekülni. Az út teljes csőd volt, Drake-t azzal is megvádolták, hogy lopott a Judithon lévő zsákmányból, és Hawkins is azt hitte egy ideig, hogy Drake szándékosan hagyta őt magára a spanyolok elleni csatában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár