2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szerény körülmények közt indult I. Erzsébet hírhedt lovagkalózának karrierje

2023. március 29. 14:20 Múlt-kor

El Draque, a lovagkalóz

Drake innentől bekapcsolódhatott a politikai életbe is, 1581-től Plymouth polgármestere lett, majd ugyanettől az évtől kezdve a parlament tagja. Önkényesen viselni kezdte egy másik Drake család címerét, mondván, hogy távoli rokonságban állnak, de a családfő tiltakozott a királyi udvarnál, így Erzsébet saját címert adományozott Francis Drake-nek.

1585-ben kitört a háború Anglia és Spanyolország között, Drake pedig ismét azt csinálhatta, amihez a legjobban értett, és ezúttal már nem kellett titkolnia a korona támogatását. A 7 nagyobb és 22 kisebb hajóból álló flotta a Zöld-foki szigeteken lévő Santiagót rabolta ki és gyújtotta fel, majd az Atlanti-óceán túlpartján Santo Domingo és Cartagena következett. Előbbiből 25, utóbbiból 110 ezer dukát zsákmányt sajtolt ki, 1586 májusában pedig hazatért Angliába.

Miután hírül vették, hogy II. Fülöp spanyol király Győzhetetlen Armadája Anglia ellen készülődik, Drake megelőző csapást mért rájuk, amelyet csak a király szakállának megperzseléseként emlegetnek. Cádiz kikötőjében megsemmisített több spanyol hajót, majd végigrabolta a portugál partokat, egy évvel késleltetve ezzel az Armada indulását.

Mikor II. Fülöp flottája végül 1588-ban elérte Anglia partjait, Drake már helyettes admirálisként szolgálta a királynőt. A Rosariót, amely az Armada pénzszállító hajója volt, elfogta. A spanyol flotta végül vereséget szenvedett az angol partok közelében, maradéka kerülőúton volt kénytelen hazajutni, Drake-t pedig ezt követően El Draque-ként, a sárkányként emlegették a spanyolok.

Halál a tengeren

Drake következő évei már nem a sikerekről szóltak. A királynőtől azt a feladatot kapta 1589-ben, hogy támogassa a spanyolok ellen lázadó portugálokat, és foglalja el az Azori-szigeteket, ha lehetséges. La Coruña kikötőjében azonban túl sok embert veszített.

1595-ben egy katasztrofális hadjáratot vezetett John Hawkins-szal közösen Dél-Amerika spanyolok uralta vizeire. Útban Puerto Rico felé megpróbálták kifosztani Las Palmast a Kanári-szigeteken, de nem jártak sikerrel.

Sikertelen volt San Juan ostroma is, a flottájuknak csaknem a harmadát elveszítették. A hajókon betegség ütötte fel a fejét. Előbb Hawkins hunyt el, majd nem sokkal később Francis Drake is meghalt, vérhasban. A holttestét ólomkoporsóban a tengerben temették el, a halála előtti kérésének megfelelően teljes harci felszerelésben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár