2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Paranoia, depresszió, családgyilkosság: 9 őrült uralkodó a történelemből

2019. július 5. 19:31 Múlt-kor

I. Péter (1682–1725), saját fiának gyilkosa

Péter orosz cárként környezete szerint rendkívül dinamikus és energikus személy volt, ám ahogy a Romanov-dinasztiától megszokott, nagyon kemény és erős jellem is. Gyakran írták le kiszámíthatatlannak és hóbortosnak is, majd egyre kíméletlenebbé vált az idő múlásával.

Gyengédséget vagy érzelmeket senki iránt nem mutatott, elődeit is túlszárnyalta e tekintetben, széles körben ismert tulajdonsága volt az indokolatlan kegyetlenség. Különcségét az alattvalók már uralkodásának korai éveiben felfedezték, amikor külföldi utazásra indult, ami egy szokatlan és veszélyes vállalkozásnak számított a korszakban.

Egyik úti célja Anglia volt, ahol John Evelyn naplóírónál szállt meg, aki feljegyzéseivel tetemes mennyiségű információt hagyott örökül az utókorra. Az író házát a cár és kísérete teljesen lelakta, a képeket célpontnak használták lőgyakorlataikhoz, az emeleti szintet pedig hányással és vizelettel terítve hagyták hátra maguk után.

Külföldi útjainak hatására Péter bojárjait, azaz az orosz nemességet rábírta, hogy alakítsák át kinézetüket nyugati minta szerint. Felsorakoztatta őket, és saját maga nyírta le szakállukat, ellenszegülés esetén pedig tömeges kivégzésekkel példát statuált, ezeket szintén ő maga hajtotta végre.

Nem csupán a politikai kör öltözködését reformálta meg, de elrendelte Szentpétervár városának építését is, szintén nyugati stílusban, mit sem törődve azzal, hogy a terület jelentős részét mocsár övezi, mely a munkások ezreinek életét követelte.

Az észszerűségből fakadó ellenszegülést és kritikát sem bírta tolerálni még saját fiától sem, akit halálra is ítélt, viszont rövid időre a cárevics Bécsben menedékre lelt. Sajnos a biztonságos környezetből sikerült a cárnak fiát hazacsábítani, így Alekszej cárevics az orosz börtönben bántalmazás és kínzás következtében elhunyt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Nero (kép forrása: kepzeletvagyvalosag.blog.hu)VI. Károly (kép forrása: ancientpages.com)II. Rudolf (kép forrása: Wikimedia Commons)I. Musztafa (kép forrása: Pinterest)Krisztina (kép forrása: nokert.hu)I. Péter (kép forrása: tortenelmiportre.blog.hu)I. Pál (kép forrása: Wikimedia Commons)IV. György (kép forrása: Wikimedia Commons)II. Lajos (kép forrása: meszarosmarton.wordpress.com)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

július 16.Mai évfordulók

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár