Őrült uralkodók

Paranoia, depresszió, családgyilkosság: 9 őrült uralkodó a történelemből

2019. július 5. 19:31 Múlt-kor

Krisztina (1644–54) svéd királynő és a férfiruhák

A királynő apja Gusztáv Adolf svéd király volt, aki győzelemre vitte a protestáns hercegi seregeket a katolikus Német-római Birodalommal szemben. Krisztina a trónra lépést követően elhatározta, hogy nem hajlandó férjhez menni.

A döntés hátterében szexuális beállítottsága játszotta a legfőbb szerepet, ezt ráadásul nem is igen titkolta: szeretett férfiruhákba öltözni, amit a közvélemény nem csupán hóbortnak vélt, hanem Isten elutasításának. A furcsa viselkedés mellett támogatta a művészeteket, mint a festést vagy az írást, uralkodása alatt Svédország a kontinens egyik szellemi központjává vált.

Politikai fordulata is meglepte a lakosságot, amikor az apja által követett irányról letért a katolicizmus előtérbe helyezésével. 1654-ben újabb meglepetés érte az országot, ekkor valamiféle idegösszeomlástól vezérelve Krisztina visszavonult a kormányzástól és Rómában telepedett le, ahová igazi amazon öltözékben érkezett meg.

A Vatikánban szívesen látott személy volt prominens protestáns királyi család tagjaként, így haláláig itt élt, és örök nyugalomra is itt helyezték.

2019. nyár: Őrült uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Nero (kép forrása: kepzeletvagyvalosag.blog.hu)VI. Károly (kép forrása: ancientpages.com)II. Rudolf (kép forrása: Wikimedia Commons)I. Musztafa (kép forrása: Pinterest)Krisztina (kép forrása: nokert.hu)I. Péter (kép forrása: tortenelmiportre.blog.hu)I. Pál (kép forrása: Wikimedia Commons)IV. György (kép forrása: Wikimedia Commons)II. Lajos (kép forrása: meszarosmarton.wordpress.com)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!