2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Paranoia, depresszió, családgyilkosság: 9 őrült uralkodó a történelemből

2019. július 5. 19:31 Múlt-kor

II. („Őrült”) Lajos (1864–1886) bajor király, a mániákus építész

A bajor király nem mutatott érdeklődést sem a politika, sem a hadsereg iránt, ami már önmagában kétségbe vonta uralkodói alkalmasságát. Érdeklődése elsősorban a művészetekre, leginkább a zenére irányult, különös tekintettel Wagner munkáira.

Ha az említett hiányosságok nem lettek volna elég meggyőzőek, a biztonság kedvéért trónra lépését megelőzően a saját anyja arra is felhívta a figyelmet, hogy fiát mentális gyengeség akadályozza abban, hogy megfelelően kormányozza Bajorországot.

Wagner iránti rajongása mellett az építészet is magával ragadta a királyt egy franciaországi útja során, amikor látta, hogy a franciák renoválják középkori épületeiket. Ekkor úgy vélte, hogy Bajorország számára is szükséges egy felújítás, vagy épületek hiányában építkezés, ennek a hóbortnak köszönheti az utókor például a Neuschwanstein kastélyt.

1866 és 1870 visszarázta Lajost a realitásba, amikor a rövid porosz-osztrák, majd a porosz-francia háború is kitört, melyek mindegyike komoly változást jósolt a bajor területnek. 1871. január 18-án ez a változás be is következett: megszűnt Bajorország önállósága az egységes Németország megszületésével.

Hanyag politikája mellett magánélete is nehézségekkel terhelte környezetét, például a már kész esküvői tervezet lefújásával, mely szinte bizonyos, hogy titkolt homoszexualitására vezethető vissza. A kincstárat pedig igen gyorsan apasztani kezdte, amikor minden pénzt kastélyaira szórt el. A miniszterek nem láttak más lehetőséget, mint orvos által beszámíthatatlannak nyilváníttatni Lajost. Nem sikerül azonnal megvalósítani a tervet, ugyanis az uralkodó a bajor rendőrséggel lefogatta az összeesküvőket. A második kísérlet már sikerrel zárult, Lajost eltávolították pozíciójából, és nem sokkal később furcsa körülmények közt elhunyt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Nero (kép forrása: kepzeletvagyvalosag.blog.hu)VI. Károly (kép forrása: ancientpages.com)II. Rudolf (kép forrása: Wikimedia Commons)I. Musztafa (kép forrása: Pinterest)Krisztina (kép forrása: nokert.hu)I. Péter (kép forrása: tortenelmiportre.blog.hu)I. Pál (kép forrása: Wikimedia Commons)IV. György (kép forrása: Wikimedia Commons)II. Lajos (kép forrása: meszarosmarton.wordpress.com)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

július 16.Mai évfordulók

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár