Őrült uralkodók

Paranoia, depresszió, családgyilkosság: 9 őrült uralkodó a történelemből

2019. július 5. 19:31 Múlt-kor

I. Pál (1796–1801), az anyai elnyomás alatt

Pál édesanyja II. (Nagy) Katalin cárnő volt, a Romanov-ház nagy női alakja. Az anya szinte vezetésre született, alkalmassága megkérdőjelezhetetlen volt, és szerette volna, ha ez így is marad, ezért igyekezett bizonyítani fia alkalmatlanságát.

Pál fizikai kiállása, gyenge testalkatú fiúként valóban nem a korszak vezetői ideálját mintázta, ám tanulás útján komoly műveltségre tett szert. Fiatalon az után vágyakozott, hogy Máltán a lovagrend nagymestere lehessen, a vágy beteljesülvén, a szigetet – már cárként – a megszálló Napóleon ellen fordította.

Anyja viszont gyermekkorában sikeresen nyomta el a cárevicset, feleségeit is kizárólag Katalin választotta ki. Ilyen ifjúkort követően nem meglepő, hogy cárként mindent elkövetett, hogy abszolút hatalmat tudhasson magáénak.

Megszállottan törekedett vezetői mivoltának sérthetetlenségére és kihangsúlyozására, nem csupán tiszteletet, de félelmet is keltett. Előfordult, hogy a kemény orosz tél idején kiküldött egy sereget Szibériába, majd mikor már úton voltak, a cár meggondolta magát és visszarendelte őket.

Bármikor megváltoztathatta döntéseit és akkor az alattvalóknak azonnal a rendelkezésére kellett állnia, és természetesen feltétlen lojalitást követelt meg tőlük, miközben például antimonarchistákat vagy nemzeti lázadókat nyugodt szívvel szabadon bocsátott. Később paranoid tünetei mutatkoztak, teljesen meg volt győződve arról, hogy ellenségei az udvarban életére törnek.

Tulajdonképpen nem tévedett, ugyanis 1801-ben fia, Sándor tudtával összeesküvő nemesek taposva és fojtogatva meggyilkolták hálótermében.

2019. nyár: Őrült uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Nero (kép forrása: kepzeletvagyvalosag.blog.hu)VI. Károly (kép forrása: ancientpages.com)II. Rudolf (kép forrása: Wikimedia Commons)I. Musztafa (kép forrása: Pinterest)Krisztina (kép forrása: nokert.hu)I. Péter (kép forrása: tortenelmiportre.blog.hu)I. Pál (kép forrása: Wikimedia Commons)IV. György (kép forrása: Wikimedia Commons)II. Lajos (kép forrása: meszarosmarton.wordpress.com)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!