Őrült uralkodók

Paranoia, depresszió, családgyilkosság: 9 őrült uralkodó a történelemből

2019. július 5. 19:31 Múlt-kor

VI. Károly (1380–1422), az üvegtestű francia király

Károly az angolokkal folytatott százéves háború alatt örökölte meg gyermekként a francia trónt, így egészen 20 éves koráig nem is rendelkezett valós királyi hatalommal, nagybátyjai kormányozták az országot nevében.

Egészen 1392-ig alkalmasnak tűnt a trónra, amíg elő nem tört első mentális zavara La Manse erdejében, ahol ennek következtében saját seregéből három embert megölt. Ettől az alkalomtól kezdve egyre gyakoribbá váltak rohamai, melyek bizarrabbnál bizarrabb helyzetet teremtettek.

Néhány alkalommal előfordult, hogy önmagából kivetkőzve rohangált a palota folyosóin, miközben fogalma nem volt sem saját nevéről, sem királyi mivoltáról, azt állítván magáról, hogy ő Szent György római kori katona és keresztény vértanú.

Egy másik tévképzete okán pedig testi épsége miatt rettegett, ugyanis meg volt győződve, hogy teste üvegből van, és bármikor összetörhet. Egy évvel később tévelyedett elméje még súlyosabb módon károsodott, amikor egy esküvőre látogatott el, ahol az ünnepi játék közepette egyszerre tűz ütött ki és látta, hogy néhány kísérője halálra ég.

A tragédia emléke elhatalmasodott Károlyon, így a rokonok az ország érdekében jobbnak látták, ha saját kezükbe veszik az irányítást.

2019. nyár: Őrült uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Nero (kép forrása: kepzeletvagyvalosag.blog.hu)VI. Károly (kép forrása: ancientpages.com)II. Rudolf (kép forrása: Wikimedia Commons)I. Musztafa (kép forrása: Pinterest)Krisztina (kép forrása: nokert.hu)I. Péter (kép forrása: tortenelmiportre.blog.hu)I. Pál (kép forrása: Wikimedia Commons)IV. György (kép forrása: Wikimedia Commons)II. Lajos (kép forrása: meszarosmarton.wordpress.com)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!