Nyolc különös fogás, amely az asztalra került a történelem során
2017. március 20. 12:06
Korábban
Teknősleves angol módra – borjúfejből
A teknősleves a 18. században vált igazán népszerűvé Angliában. A korból fennmaradt receptek gondosan leírják, hogyan kell megölni, majd feldolgozni a nyugat-indiai szigetekről élve szállított teknősöket. A legnépszerűbb tálalási mód, amelyet előszeretettel alkalmaztak banketteken is, az volt, amikor a teknős páncéljának két felében külön főzték meg a teknős húsának zöld (felső), illetve sárga (alsó) részét. Mivel az élő teknősök ilyen módon törtnő elkészítése rendkívül idő- és költségigényes volt, fokozatosan elterjedt a már előkészített szárított teknőshús használata.
A 19. században aztán egy újabb megoldás terjedt el. A teknőshúst egyszerűen lecserélték borjúfejre, amelynek íze meglehetősen hasonlított a teknősére, ugyanakkor sokkal olcsóbb és könnyebben hozzáférhetőbb volt az egzotikus vidékekről importált teknősnél. Az ál-teknős leves rendkívül nagy népszerűségre tett szert és a 19. század végén már az angol konyha olyannyira alapvető tartozékának számított, hogy a francia szakácsok elnevezték angol módra készített teknőslevesnek.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
- A 19. század hangulatát idézi az újonnan nyílt múzeumposta Hollókőn 14:20
- A török nyomdászatot megalapozó diplomatáról rendeztek konferenciát Ankarában 11:20
- Nem temethették egymás mellé a híres gengszterpárt, Bonnie-t és Clyde-ot 09:50
- Magyar grófból vált Magadaszkár királyává a kalandos életű Benyovszky Móric 09:05
- tegnap
- Közel húsz évig tartó száműzetése volt Victor Hugo legtermékenyebb időszaka tegnap
- Rejtély, hogy kik lakták több évszázadon át Petra sziklába vájt városát tegnap
- Honvédemlékművet avattak a Fiumei úti sírkertben tegnap