Hitler elfeledett szövetségesei

Megnyílt a világ első, hunok történetét bemutató múzeuma

2017. augusztus 9. 16:26 MTI

Megnyílt az ázsiai hunok történelmét a világon elsőként bemutató múzeumkomplexum az észak-kínai Belső-Mongólia Autonóm Terület székhelyén, Hohhotban - jelentette kedden a Csungkuo Hszinven Vang kínai hírportál.

Hunok

A múzeumban a kelet- és közép-ázsiai nomád népek történelmét bemutató régészeti leletek és tárgyak találhatóak, többségük az i. e. 3. századtól az i. sz. 2. századig a Belső-Ázsia és a mai Kína északi felének nagy részét ellenőrzése alatt tartó nomád törzsszövetség vezető tagja, az ázsiai hunokként ismert hsziungnu nép birodalmának idejéből származik. A kínai történetírás szerint a hsziungnu nép a 4. században Európába betörő hunok ősének tekinthető.

Az ázsiai hunokkal az évszázadok során a kínai uralkodók számos háborút vívtak, részben miattuk, illetve a nomád törzsek támadásai ellen kezdték el később építeni a kínai Nagy Falat.

A Belső-Mongólia Autonóm Terület megalapításának 70. évfordulójának alkalmából emelt két háromszög alakú kurgán - egyes észak-ázsiai népek sírhalmának - külsejét megidéző múzeumkomplexum a hivatalos indoklás szerint "az etnikai harmóniát és a kínai nép egységét hivatott hangsúlyozni".

Magazin

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!