2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meg akarták vizsgálni, Gagarin is használta-e a túlnyomásos oxigénkamrát, de valaki ellopta

2018. április 17. 14:30 MTI

A lakókocsiméretű oxigénkamrát 60 éve készítettek a szovjet űrhajósok kiképzésre – talán maga Jurij Gagarin is használta azt az emberiség első kozmikus kalandja előtt.

Ismeretlen tettesek ellopták Moszkvában azt a túlnyomásos oxigénkamrát, amelyet 60 éve alkottak meg a szovjet űrhajósok kiképzésre. Jurij Gagarin, a világ első űrhajósa is ebben a kamrában készülhetett fel 1961-es űrutazására.

A moszkvai űrhajózási múzeum szerint a nagyjából lakókocsi-nagyságú történelmi tárgyat abból az üzemből lopták el, ahová átszállították, hogy szakértők megvizsgálják, és kétséget kizáróan megállapítsák, hogy Gagarin is használhatta-e azt tréningjei során.

A túlnyomásos oxigénkamra nem a múzeum tulajdona, és ellopása idején sem a múzeumban volt, hanem abban a restaurálóüzemben, ahová átszállították – közölte hétfőn az intézmény, hozzátéve, hogy a lopás valamikor a hét végén történt. Magyarázatuk szerint számos túlnyomásos oxigénkamrát építettek a szovjet űrhajósok kiképzéséhez. A restaurációs üzemben folyó szakértői vizsgálatoknak azt kellett volna megállapítani, hogy ezt használta-e Gagarin, German Tyitov és más neves űrhajósok.

Utána restaurálták volna és ki akarták állítani az intézményben" - közölte a sajtóosztály. "A kamra értéke attól függ, ki készült fel benne. Ha nem Gagarin, akkor csak 300 ezer rubel (1,25 millió forint) lehet az értéke" - mondta a múzeum illetékese a Ria Novosztyi hírügynökségnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár