2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kora újkori zsidó rituális fürdőre bukkantak az auschwitzi megsemmisítőtábor közelében

2023. február 17. 13:18 MTI

Építési munkák során egy feltehetőleg 17. századi zsidó rituális fürdőt (mikve) találtak a dél-lengyelországi Oświęcimben – közölte csütörtökön a helyi zsidótörténeti múzeum igazgatója.

Oświęcim
Oświęcim fiataljai – keresztények és zsidók egyaránt – védelmi árkokat ásnak a német invázió előtti időszakban, 1939 nyarán

A 19. század második felében épített, de a második világháború idején a németek által lerombolt oswiecimi Nagy Zsinagóga szomszédságában januárban már megtalálták egy, a második világháború előtti időszakból származó mikve maradványait – mondta el a PAP hírügynökségnek Tomasz Kuncewicz múzeumigazgató.

Minden arra utal, hogy a 20. század eleji mikve szomszédságában most egy második, sokkal régebbi fürdőt találtak – számolt be róla Kuncewicz. Megítélése szerint a fürdő a zsidók oświęcimi letelepedése elején, a 17. században jöhetett létre.

Az igazgató példa nélkülinek nevezte, hogy a fapadokkal és falépcsőkkel ellátott, pincére emlékeztető helyiség jó állapotban maradt fenn. A leletet jelenleg műemlékvédők vizsgálják.

A középkorban alapított Oświęcim városában a 16. század közepén telepedtek le első zsidó lakosok, akik az 1920-as években a helyi lakosság már több mint 40 százalékát alkották.

A második világháború idején többségüket a németek meggyilkolták.

A Harmadik Birodalomhoz csatolt városban a németek hozták létre a hírhedt auschwitzi haláltábort, ez lett az európai zsidók megsemmisítésének fő színhelye.

A holokauszt áldozatainak emlékét őrző auschwitzi múzeumon kívül Oświęcimben 2000-től a zsidótörténeti múzeum is működik, a város központjában található intézmény a helyi zsidóság négyszáz éves történetét mutatja be.

Lengyelországban a világ legnagyobb zsidó diaszpórája élt évszázadokon át: a második világháború előtt a 3,3 millió lengyel zsidó a lakosság egytizedét adta.

Az egész lengyelországi zsidó közösség több mint ezeréves útját a Lengyel Zsidóság Történeti Múzeumában (POLIN) mutatják be, amely 2014-ben nyílt meg Varsóban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár