2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kézműves mesterségek varázsos világa Spektrumon

2024. május 30. 15:12

A Mesterségek memoárja a Spektrumon olyan hagyományos kézműves foglalkozásokat mutat meg, melyek egykor létfontosságú szerepet töltöttek be a közösségek életében, ma azonban mindennapos harcot vívnak az elmúlással.

mesterség

Szénégető, mesemondó, taplász, molnár: e mesterségek mindegyike közel egyidős az emberiséggel, modernkori mestereik azonban szakmájuk kihalásának veszélyével szembesülnek nap mint nap. Foglalkozásukkal akarva-akaratlanul letűnt időkről mesélnek, és örökítenek tovább ezeréves hagyományokat.  A Mesterségek memoárja tisztelgés ezen évszázados hagyományokkal bíró kézműves foglalkozások mesteremberei előtt, új perspektívából, megindító képi világgal.

A többségében székelyföldi mesteremberekről szóló 4 részes sorozat csodás világa azonnal magával ragadja a nézőt.  A lenyűgöző erdélyi és magyarországi tájak látványa tökéletesen egészíti ki a már-már elfeledett mesterségek generációk óta őrzött hagyományait. A régi korokból ránk maradt megoldásoknál azonban még lebilincselőbbek a sorozat főszereplői. Foglalkozásukkal akarva-akaratlanul letűnt idők mementóivá válnak, miközben egyszerre teremtenek időtlen értéket és dacolnak az ellenük dolgozó modern korral. Az elmúlással szembenéző kézművesek különös személyisége, mély, elgondolkodtató megszólalásaik – melyektől olykor elcsendesedik, olykor felnevet a néző – nemcsak együttérzést, de érdeklődést is kiváltanak a történet hallgatóitól.

A kifejező látványvilágnak köszönhetően a néző szinte a történet részévé válik. Már-már érzi a fűrészpor szagát, a talaj remegését a több száz kilós, őrlő malomkövek alatt, hallja a kihúzott szén remegését.

Az egyedülálló kulturális jelentőséggel bíró alkotás négy különböző sorsot mutat be.  Karcsi, a Kárpátok kertésze egy alig ismert és szinte kihalt mesterség, a taplászat művelője. Évente közel 200 napot tölt az erdőben, hogy taplógombát gyűjtsön, amelyből különböző használati tárgyakat készít, de külföldi divatcégeket is ellát nyersanyaggal. Karcsi talán a világ legfiatalabb taplásza, ám mestersége iránti szenvedélyével eddig életben tudta tartani a haldokló szakmát.

Csernik Szende Karicsétól merőben eltérő hivatást választott: mesemondó. A székely mesélő nem pusztán esti mulatságnak tekinti ezeket a meséket, hanem a történelem és a filozófia darabjainak, amelyek önmagunkról és a minket körülvevő világról tanítanak.  Előadásai erőteljesek, a szeretet, a megbocsátás, a bátorság és az em­pátia üzenetét közvetítik, és minden korosztály számára varázslatos uta­zásra késztetik a képzeletet.

A nézők azonban találkozhatnak a szénégető Zolival is. Azt mondják, a szénégető az ördög játszótársa. Az általa épített hatalmas baksákban ugyanis fiatal ördögök helytelenkednek, az ember pedig odakintről tanítja móresre őket. A 44 éves szénégető munkája mellett kitartásról, motivációról és szeretetről is mesél.

Többet tudhatnak meg az érdeklődők a történelmi kisbaconi vízimalomról is, amelyet két testvér birtokol és üzemeltet. A több száz éve működő háromemeletes épü­let egy letűnt korszak élő öröksé­ge. A sorozat ezen része követi a testvéreket a magok elvetésétől a frissen sült kenyérig, megragadva a malom hagyományainak lénye­gét és a molnár mesterségük irán­ti elkötelezettségét.

Az Egry Krisztián rendezésében készült, ősi kézműves foglalkozást űző mesterek életét és munkáját bemutató produkcióval újabb értékes alkotással bővül a Spektrum magyar hagyományokkal, történelemmel foglalkozó műsorainak sorozata.

Mesterségek memoárja minden vasárnap 21:00-tól a Spektrumon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár