2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nagyító alatt a II. világháború a Spektrum új műsoraiban

2023. május 2. 14:20

A második világháború az emberiség történetének egyik legkatasztrofálisabb eseménye, amely milliónyi emberéletet követelt, felfoghatatlan károkat okozva az egész világon. A hat évig tartó borzalmakról most négy vadonatúj premiert mutat be a Spektrum, amelyek segítenek abban, hogy megértsük a történelem ezen szakaszát.

Japán
Japán háborúja

A világháború taktikai mérföldkövei mellett gyakran elfeledkezünk a pszichológiai szálról: hogyan lesz valakiből diktátor, miközben világuralmi babérokra tör? A legkevésbé ismert információkat a Hitler eltitkolt kapcsolata: Eva Braun című dokumentumfilm tartogatja.

Hitler szeretőjét, későbbi feleségét Eva Braunt senkinek nem kell bemutatni, ő volt az, aki fényképezési és filmkészítési szenvedélyének köszönhetően megörökítette a diktátor legszemélyesebb pillanatait. A lány 17 évesen a náci párt sajtófotósánál, Heinrich Hoffmannál vállalt munkát, nála tanulta meg kezelni a kamerát, és előhívni a filmeket. Hoffmann asszisztenseként ismerkedett meg Hitlerrel, aki azonnal elkezdett érdeklődni a nála 23 évvel fiatalabb lány iránt. Titokban randevúzni kezdtek, de nyilvánosan sosem mutatkoztak együtt, a lány ennek ellenére rövid időn belül belehaborodott Hitlerbe.

A Führer gondosan ügyelt arra, hogy ne veszítse el népszerűségét a német nők körében, ezért kényesen ügyelt arra, hogy ne mutatkozzon nyilvánosan se a feleségével, se a barátnőivel. Guy Walters történész így fogalmaz: „Sok nő imádta Hitlert. Mai szemmel nézve nem tűnik különösebben jóképű férfinak, mégis rengeteg rajongója akadt. Egyrészt azért, mert nagy hatalommal rendelkezett, másrészt azért, mert azt az érzést keltette a nőkben, hogy anyáskodniuk kell felette. […] Ő úgy gondolta, hogy az összes német nőt eljegyezte, sőt az egész német népet.” A sorozatban kibomlik a női szál a diktátor, Hitler életében, megvilágítva a világuralmi játszmák mögött húzódó hétköznapi női-férfi kapcsolatot.

1933 és 1945 között a Hitlerről alkotott vélemény jelentős változáson ment keresztül a náci Németországban, és a háború végére a kezdeti népszerűségből semmi nem maradt. Eva ennek ellenére kezdetektől ragaszkodott Hitlerhez, miközben ő alig szentelt neki figyelmet. Emiatt már 1932 augusztusában öngyilkossági kísérletet hajtott végre, apja pisztolyával mellkason lőtte magát, de sérülése nem volt halálos. Hitler ezek után többet foglalkozott a lánnyal, de kapcsolatukat semmiképp nem lehetett normálisnak nevezni. Valószínűleg ez vezetett a lány második öngyilkossági kísérletéhez is 1935 májusában, ami szintén sikertelenül végződött… Hogy végülis hogyan ért véget a történelem egyik leghírhedtebb kapcsolata, az köztudott, de további érdekességekre is fény derül a dokumentumfilmből.

Igaz ez a május elsején indult II. világháború – Út a győzelemig című tízrészes sorozatra is, amely lépésről lépésre mutatja be, hogy hogyan vágtak vissza a szövetségesek a vereség küszöbén és hogyan jutottak el végül a győzelemig.

Az egy héttel később, május 8-án induló négyrészes Japán háborúja című sorozat az ország második világháborús szerepével foglalkozik. A sorozatból is kiderül, hogy a nyugat számára a Japán elleni háború Pearl Harborral kezdődött, Ázsia szemszögéből azonban tíz évvel korábban vette kezdetét, amikor Japán megszállta az észak-kínai Mandzsúriát. A sorozat végigvezet minket az ország háborúin és a konfliktusok okozta belső válságain. Bemutatja, miként élték meg mindezt lakosai, a japán nép és hogyan formálták ezen események a jövő társadalmát.

Végül a negyedik újdonság, a Nácik szökésben a Harmadik Birodalom összeomlása utáni időszakot mutatja be. A diktatúra alatt éveken át tartó terror véget ért. Hitler követői számára elindul a versenyfutás, a menekülés Európából. A sorozat végigköveti az igazságért vívott küzdelmet, melynek célja, hogy békét teremtsen a holokauszt túlélői számára és emlékeztesse a világot arra, hogy a rémtettek nem merültek feledésbe. Az életben maradt náci tisztek célponttá váltak. A vadászat elkezdődött.

Közelgő Spektrum premierek:

  • Japán háborúja – május 8. 21:00
  • Hitler eltitkolt kapcsolata: Eva Braun – május 14.  21:00
  • Nácik szökésben – május 20. 21:05

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Hitler eltitkolt kapcsolata: Eva BraunNácik szökésben
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár