2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A székely és más magyar hagyományokat bemutató néprajzi élménypark épül Csíksomlyón

2023. május 30. 18:08 MTI

Egyedülálló néprajzi emlék- és élményparkot épít az erdélyi Csíksomlyón, mintegy hathektáros területen Kurkó János György csíkszeredai vállalkozó – számolt be a Székelyhon hírportál.

székelykapu
Székelykapu Csíksomlyón, 1941. (Fortepan / Lissák Tivadar)

A székelyföldi hírportál azt írta, az ismert csíkszeredai vállalkozó egy csütörtöki könyvbemutatón beszélt erről, ahol a Csinta Samu újságíróval, közíróval közösen írt Szú, moly, rozsda című könyvét ismertették. A kiadvány az 5,8 hektáros néprajzi emlék- és élménypark ötletének megszületésétől és első tíz évéről szól.

Elhangzott, hogy a csíksomlyói Várdomb panzió melletti néprajzi emlék- és élményparknak három fő egysége lesz: a 19. századi és 20. század eleji város; a 19. századi és 20. század eleji falu; és a falu határaiban végzett tevékenységek (pásztorkodás, mész- és szénégetés stb.) Utóbbiban 117, zömében már kihalt mesterséget mutatnak be kis interaktív múzeumok formájában.

A park falurészén 29 porta kap helyet, ebből 13 különböző nemzetiségeké lesz. „A 117 mesterség mellett a romániai magyarságot – a székelyt, a bánságit, a bukovinai székelyt, a partiumit és a moldvai csángót is beleértve – úgy akarom bemutatni, hogy a velük együtt élő nemzetiségeket is láttassam” – idézte a vállalkozót a Székelyhon.

Kurkó János György elmondta: a faluközpontban a bözödújfalusi egykori unitárius templomot és iskolát építik újjá (ezek a falu kommunizmusban történt elárasztásakor víz alá kerültek), de a kisborosnyói Tompa-kúriát, a baróti fodrászatot, a szilágycsehi hentest, a csíkszentdomokosi csendőrséget, a szentlászlói gazdaépületet, a csíkszenttamási kocsmát és kuglipályát, valamint a kápolnási régi községházát is láthatja majd a látogató.

Egy-egy borszéki és szovátai villa formájában az egykori fürdőéletet is bemutatják, de sugásfürdői zenepavilon, mofetta és borvízkút is lesz a skanzenben. Ennek fő érdekessége az egykori gyimesi magyar és román vámépület lesz az ezeréves határnál.

Az emlékpark város része Csíkszereda egykori főutcáját, a Kossuth utcát idézi, melynek házait a kommunista városfejlesztés során bontották le. Tizenhét itteni reprezentatív ingatlant építenek újra, melyek az egykori polgári életet is bemutatják, korhűen lesznek berendezve. Többek között a Fekete Sas gyógyszertárt, a régi Magyar Királyi Postahivatalt, a régi csendőrlaktanyát, a Kossuth szállodát, a régi Városházát, a régi óvodát, Andory Aladics Zoltán fotóműtermét és lakását, Adler Miklós rendelőjét és lakását, a Bika palotát és a Dazbeg család házát.

Az emlékpark főbejáratánál majd kap helyet az 1970-es években lebontott tusnádfürdői vasútállomás újjáépített mása is.

A hírportál szerint az épületek egy ezer négyzetméteres teret fognak közre zárni, ahol koncerteket és kézműves vásárokat is lehet majd szervezni. Az élménypark egy részét 2025-ben szeretnék megnyitni.

Kurkó János György tíz éve tervez, kutat a ügyben, munkájához a magyar kormány és a Mol Románia olajipari vállalat nyújt anyagi segítséget – írta a Székelyhon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár