2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

John Smith, az „Öreg indián” tíz lélegzetelállító portréja

2018. július 17. 13:12 Múlt-kor

1922. február 6-án Minnesota állambeli otthonában örökre lehunyta szemét John Smith, avagy indián nevén Ga-Be-Nah-Gewn-Wonce (ami magyarul nagyjából annyit tesz, hogy „Kérgesedő Hús”), akit ekkor már csak úgy emlegettek, mint az „Öreg indián.” Az elnevezés nem véletlen, ugyanis a korabeli közvélemény úgy tartotta, hogy a csipeva törzshöz tartozó idős férfi ekkor már túl volt a 137. életévén.

John Smith
A galériáért kattintson a képre!

Smith elképesztően magas kora természetesen korántsem bizonyos (a világtörténelem bizonyíthatóan legöregebb embere – az 1997-ben elhunyt francia asszony, Jeanne Calment – 122 évig élt). Pontos születési dátumára vonatkozóan nem rendelkezünk írott forrásokkal, így lényegében csak szóbeli elveszélésekre és találgatásokra alapozhatunk.

A rendkívüli életkor hírét minden bizonnyal az arcán kialakult, látványosan erős ráncoknak köszönhette. Hogy ez nyilvánvaló túlzásnak minősíthető, egy neki tulajdonított idézet is megerősíti. Egy Paul Buffalo nevű férfi ugyanis arról számolt be, hogy amikor még fiatalon találkozott az Öreg indiánnal, Smith úgy emlékezett, hogy „hét vagy nyolc vagy kilenc vagy tíz éves” volt, amikor „lehullottak a csillagok.”

Az általa felidézett csillaghullás a kutatók szerint a Leonidák meteorraj 1833-as megjelenésére vonatkozik, amely jelenség időpontja fontos igazodási pont volt az amerikai őslakosok körében a 19. század folyamán. Amennyiben Buffalo beszámolója – és Smith visszaemlékezése – hiteles és pontos, úgy az Öreg indián a századik életéve környékén járhatott 1922-es halála idején.

Természetesen már a kortársak között is voltak, akik szkeptikusak voltak Smith matuzsálemi korával és állítólagos 1785-ös születési évével kapcsolatban. Az indián törzsek szövetségi elismerésével foglalkozó kormánymegbízott, Ransom J. Powell például úgy nyilatkozott, hogy a férfi arca egy bőrbetegség következtében nyerte el jellegzetes kinézetét és Smith „mindössze” 88 éves volt 1922-ben.
Akárhogy is volt, annyi bizonyos, hogy Smith életének túlnyomó részét Minnesota erdeiben töltötte és halászatból tartotta fenn magát. Alig négy évvel halála előtt látogatott először el egy nagyvárosba, amikor Minneapolis és Saint Paul ikervárosait kereste fel. Néhány hónappal később egy chicagói autókiállításon is részt vett, majd visszatért kedvelt erdőibe.

Nyolc alkalommal nősült meg, de egyetlen gyermeke sem született. Volt azonban egy örökbefogadott fia, Tom Smith akinek házában utolsó hónapjait töltötte.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár