2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Penészrágta viaszhengerekből kelthetik életre a rég kihalt indián nyelveket

2018. június 19. 08:36 Múlt-kor

A mai Kalifornia állam területe egykor legalább 78 különálló nyelvet beszélő indián közösség otthona volt. Az elmúlt száz évben azonban eme nyelvek jelentős hányada már teljesen kihalt. Ugyan a 20. század fordulóján Edison híres találmányának hála több ezer felvétel készült, a mára már kihalt nyelvek utolsó beszélőiről, az ezeket a felvételeket tartalmazó viaszhengerek olyannyira károsodtak az idő múlásával, hogy azok lejátszása során szinte már semmit nem lehet kivenni a hangokból.

Az ohlone nyelvcsaládba tartozó rumsen indiánok közül például egy Isabel Maedows nevű asszony volt az utolsó, aki folyékonyan tudta beszélni a nyelvet. Amikor 1939-ben, 92 éves korában elhunyt, a közösség az utolsó élő tagját is elveszítetette, aki még kapcsolatot jelentett számukra a régi hagyományokkal. Ugyanakkor egy kaliforniai archívumban fennmaradt 27 viaszhenger, amelyen rumsen nyelvű felvételek hallhatók, így azok érthető módon rendkívüli értékkel bírnak a közösség számára.

A Berkeley egyetem kutatói az elmúlt időszakban nem mindennapi célt tűztek ki maguk elé: rekonstruálni akarják az évszázadok, törött, penészrágta hengereken rögzített hangokat. Eme vállalkozásukban a modern technológia van segítségükre. Egy optikai szkenner segítségével fizikai érintés nélkül képesek leolvasni a viaszhengerekre felvitt „véseteket”, majd azokat digitalizálva egy számítógépes program segítségével újra tiszta hangokká képesek alakítani.

A kutatók aprólékos munkája révén eddig már több tucat kihalt nyelvről készült felvételeket sikerült újra hallgathatóvá tenni. Így például az egyik hengerre a 19. században teljesen kiírtott yahi törzs utolsó ismert tagja, Ishi énekeit és beszédét rögzítették.

Az új technológia különösen nagy „áldás” lehet a jurok indiánok számára, ugyanis nyelvük utolsó anyanyelvi beszélője 2013-ban halt meg, amelyet követően a törzs egy erős nyelvi revitalizációs programot indított. Az egyik most rekonstruált felvételen pedig jurok nyelven mesélt történetek hallhatók, ami felbecsülhetetlen forrás lehet a nyelv kutatói számára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Ishi, az utolsó yahi indián

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár