2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jádéból és kenyérből is készültek szexuális segédeszközök a történelem során

2020. február 11. 14:20 Múlt-kor

A felnőtt játékszerek sokfélesége

Ahogy az emberiség a mindennapi túlélés helyett egyre több idejét és energiáját fektethette egyéb tevékenységek űzésére, úgy az egyéb használati tárgyakkal együtt a szexuális játékszerek is egyre kifinomultabbá, illetve bonyolultabbá váltak.

A dél-amerikai mapucse népek állati szőrből készítettek alkalmatosságokat a csikló izgatására, míg a Borneó szigetén élő daják nép férfi tagjai hagyományosan bambuszból, illetve elefántcsontból készült testékszereket helyeztek legnemesebb szervükbe partnereik élvezetének növelésére.

Évezredekkel később szintén Ázsiában jelentek meg a ma „gésagolyók” néven ismert eszközök, amelyek a nők számára az örömszerzés mellett a hüvelyi izomzat erősítését is szolgálják.

A 17. században az igen hosszúra nyúló utakra az európai tengerészek elkezdtek a szexbábuk korai változataival kísérletezni, ezeket több nyelven is „úti hölgyeknek” (franciául dames de voyage, spanyolul damas de viaje) nevezték.

Legtöbbször régi ruhákból vagy egyéb szövetből készültek, a férfiak számára megfelelően elhelyezett nyílásokkal, de előfordultak nyersebb, szalmából készült és női ruhába öltöztetett példányok is.

A modern kor áttörése: a vibrátor

Habár a 19. század a köztudatban a szexualitással kapcsolatban a szemérmeskedő, prűd hozzáállás koraként él a köztudatban, a tabuk sokasága valószínűleg hozzájárult ahhoz, hogy az ipari forradalom vívmányait a szexuális segédeszközökben is igyekeztek alkalmazni, nevezetesen a könnyen előállítható, mozgó alkatrészekkel rendelkező gépek formájában.

Ezek legkorábbi példányai még egyszerű, mechanikus eszközök voltak, amelyek működtetése kézi erővel történt, azonban nem kellett sokáig várni az egyre hatékonyabb és kisebb gőzgépek a hálószobában való megjelenésére.

Az első ilyen szerkezet a Manipulator névre hallgatott, és az amerikai orvos George Taylor nevéhez fűződik feltalálása.

A kor szellemének megfelelően a női „hisztéria” gyógyítására, illetve kezelésére piacra dobott termék a mellékelt útmutató szerint elsősorban a nyak- és hátfájás csillapítására szolgált, azonban félreismerhetetlen alakjának köszönhetően valódi rendeltetése valószínűleg nem szorult különösebb magyarázatra a felhasználók körében.

Az efféle „hamis” hirdetések egészen a 20. század végéig tartották magukat, amikor is az eredetileg hátmasszírozóként forgalmazott, mára híres-hírhedt Hitachi Magic Wand („Varázspálca”) körül valóságos kultusz alakult ki az 1960-as–1970-es évek szexuális forradalma során.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Műpéniszt használó nőt ábrázoló amfora az ókori Görögországból (kép forrása: Wikimedia Commons)Különféle korok szexuális segédeszközei a Tanhszia-hegy Szexuális Kultúra Muzeumban, a kínai Kuangtung tartományban (kép forrása: Flickr)A Hitachi Magic Wand alapmodellje (kép forrása: Wikimedia Commons)Dajak férfiak Borneó nyugati részén az 1920-as években (kép forrása: Wikimedia Commons)Dr. George Taylor „Manipulator” nevű gőzhajtású szerkezete 1869-ből (kép forrása: Pinterest)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár