Hitler elfeledett szövetségesei

Internetezők tízezrei menthetik meg a 19. századi francia várkastélyt

2017. december 7. 15:23 MTI

Több tízezer internetező tulajdonába került egy mesébe illő, de düledező franciaországi várkastély egy műemlékvédelemmel és közösségi finanszírozással foglalkozó honlapon indított adománygyűjtés eredményeként.

La Mothe-Chandenier várkastély

Hatezerötszáz internetező ajánlott fel legkevesebb 51 eurót a Vienne megyében található La Mothe-Chandenier várkastély megmentésére, így sikerült előteremteni a megvásárlásához szükséges 500 ezer eurót (157 millió forint) – jelentette be Romain Delaume, a  Dartagnans.fr társalapítója, aki szerint „példa nélküli megoldás született a világörökség védelmének történetében”. A kistulajdonosok között 45 ország állampolgárai szerepelnek. A mégoly kicsiny tulajdoni hányadnak köszönhetően a tulajdonosok elsőként kereshetik majd fel a kastélyt a felújítás után. 

A 19. századi tornyos épületet olyan széles vizesárok övezi, hogy úgy tűnik, mintha a fenséges várkastély egy tó közepén emelkedne. A hosszú ideje elhagyatott épületet teljesen benőtte a gaz, így további jelentős összeget kell költeni a rendbetételére. A Saumur Loire-menti várostól délkeletre fekvő ódon várkastély formálisan 2018 januárjában megy át a „kisrészvényesek” tulajdonába. Ezzel azonban még nem rendeződik véglegesen a sorsa, mert hosszabb távon további egymillió eurót kell összegyűjteni a felújításához. A jelenlegi épület az 1800-as évekből származik, de a kastély már a 13. századi feljegyzésekben is szerepel.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!