Legendás apák és fiúk

Internetezők tízezrei menthetik meg a 19. századi francia várkastélyt

2017. december 7. 15:23 MTI

Több tízezer internetező tulajdonába került egy mesébe illő, de düledező franciaországi várkastély egy műemlékvédelemmel és közösségi finanszírozással foglalkozó honlapon indított adománygyűjtés eredményeként.

La Mothe-Chandenier várkastély

Hatezerötszáz internetező ajánlott fel legkevesebb 51 eurót a Vienne megyében található La Mothe-Chandenier várkastély megmentésére, így sikerült előteremteni a megvásárlásához szükséges 500 ezer eurót (157 millió forint) – jelentette be Romain Delaume, a  Dartagnans.fr társalapítója, aki szerint „példa nélküli megoldás született a világörökség védelmének történetében”. A kistulajdonosok között 45 ország állampolgárai szerepelnek. A mégoly kicsiny tulajdoni hányadnak köszönhetően a tulajdonosok elsőként kereshetik majd fel a kastélyt a felújítás után. 

A 19. századi tornyos épületet olyan széles vizesárok övezi, hogy úgy tűnik, mintha a fenséges várkastély egy tó közepén emelkedne. A hosszú ideje elhagyatott épületet teljesen benőtte a gaz, így további jelentős összeget kell költeni a rendbetételére. A Saumur Loire-menti várostól délkeletre fekvő ódon várkastély formálisan 2018 januárjában megy át a „kisrészvényesek” tulajdonába. Ezzel azonban még nem rendeződik véglegesen a sorsa, mert hosszabb távon további egymillió eurót kell összegyűjteni a felújításához. A jelenlegi épület az 1800-as évekből származik, de a kastély már a 13. századi feljegyzésekben is szerepel.

2018. ősz: Legendás apák és fiúk
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!