2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Hogyan kerülte el Ferrara a pestist, miközben a környező városokban tízezrek haltak meg?

2020. április 6. 17:48 Múlt-kor

Pestiskórház – a városfalon kívül

Ferrara falain belül ugyanilyen árgus szemmel figyelték az embereken a fertőzöttség lehetséges jeleit. Ha felfedeztek valakin ilyet, azt azonnal a városfalon kívül felállított valamelyik lazarettóba, azaz pestiskórházba küldték.

A lazarettókat minden nagyobb olasz városban közpénzből finanszírozták, Firenzében e járvány idején mintegy 10 000 ember fordult meg bennük.

Az orvostudomány korabeli vélekedése szerint a pestist „romlott levegő” okozta, amely földrengések alkalmával tör a felszínre, illetve a rothadó tetemekből, ürülékből és szemétből szabadul fel.

1546-ban az orvos Girolamo Fracastoro nagy hatású írást tett közzé a fertőzés mikéntjéről, amelyben a fenti elméleteknél egy lépéssel tovább ment: bevezette a „fertőzés magjainak” gondolatát, amelyek a növényi magvakhoz hasonlóan szétszóródnak és fertőzés formájában növekedésnek indulnak az emberekben.

Fracastoro szerint a „magvak” igen ragadósak voltak, és a ruhákon és más tárgyakon is megmaradhattak, később okozva fertőzést.

A köztisztasági intézkedések, amelyeket Ferrarában és más városokban is bevezettek, a középkori tisztasági törvények régi hagyományából eredtek, ezúttal már Fracastoro fertőzéselméletével is kiegészülve.

Az utcákról rendszeresen kisöpörték a szemetet, és megtisztították az olyan „mocskos” állatoktól, mint a kutyák, a macskák vagy a baromfik – a patkányokat egyik forrás sem említi. Bármilyen felületet, amelyhez akár csak hozzáérhetett egy fertőzött egyén, bőségesen behintették mésszel.

Otthonaikon belül a városlakók számtalan módszert kipróbáltak környezetük fertőtlenítésének reményében. A repedt vagy egyéb módon sérült bútorokat kivitték az utcára, és elégették.

Az értéktárgyakat és pénzt tűz közelében melegítették, a házakon belül pedig 15 napon át illatszereket permeteztek. A ruhákat és egyéb textíliákat kifüggesztették a napra, lelocsolták illatszerekkel, és a szőnyegekhez hasonlóan porolóvassal vagy egyéb eszközzel ütlegelték tisztításképpen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Páli Szent Vince a pestis áldozatain segít 1630-ban (kép forrása: gallerix.ru)Nyilvános kínzás és kivégzés az 1630-as járvány idején Milánóban (kép forrása: Wikimedia Commons)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár