2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Hogyan kerülte el Ferrara a pestist, miközben a környező városokban tízezrek haltak meg?

2020. április 6. 17:48 Múlt-kor

Antmikrobiális testkrémek

Ami a személyes higiéniát illette, a ferraraiak többféle népszerű természetes készítményben hittek a pestis távol tartására. Mind közül a leghatékonyabbnak a „Composito” néven ismert gyógyolajat tartották.

A város törvényei is előírták, hogy a városháza falában elhelyezett, zárt dobozban készen kell tartani bizonyos mennyiséget belőle, amely járványhelyzetben szétosztandó a lakosságnak.

A Composito titkos receptjét egy Pedro Castagno nevű spanyol orvos találta fel, aki egyúttal a „Reggimento contra la peste” (Eljárásmód a pestis ellen) című dokumentumot is szerezte – ebben azt is leírta, hogyan kell az olajat a testre kenni.

„Mielőtt felkelünk reggel, miután illatos fákból (boróka-, babér- és szőlőhajtásokból) tüzet raktunk, melegítsük a ruhákat, s mindenekfelett az inget, dörzsöljük előbb a szívtájékot, a tűzhöz közel a felszívódás megkönnyítésére, majd a torkot” – írta Castagno.

„Ezután mossunk kezet és arcot tiszta vízzel, borral vagy rózsaecettel keverve, ezzel időnként az egész testet is meg kell tisztítani, szivacs használatával.”

Méreg mint gyógyszer

Castagno sohasem adta közre a hozzávalók listáját, az általa leadott anyagrendelések alapján azonban a kutatók biztosan állítják, hogy tartalmazott mirhát, illetve jóféle sáfrányt (Crocus sativus) – mindkettő rendelkezik antibakteriális tulajdonságokkal –, illetve skorpióktól, valamint viperáktól származó mérget.

Utóbbiak visszatérő elemei számos középkori és kora újkori gyógykészítménynek – a korabeli gondolkodás szerint csak egy „igaz méreg” vehette fel a harcot a pestis mérge ellen.

Közel fél évezred távlatából nehéz kijelenteni, hogy Ferrara egyedülálló sikertörténete a fent leírt intézkedések kombinációjának köszönhető, mivel Itália városainak nagy többsége hasonlókkal próbálkozott, és nem kerülte el a pestis okozta pusztítást.

Valószínűbb, hogy a halálozások hiánya sokkal inkább annak eredménye, hogy a kisebb városban szigorúbban sikerült betartatni a határzár-, karantén- és köztisztasági intézkedéseket. Nem zárható ki teljességgel azonban, hogy Pedro Castagno különös készítménye is szerepet játszott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Páli Szent Vince a pestis áldozatain segít 1630-ban (kép forrása: gallerix.ru)Nyilvános kínzás és kivégzés az 1630-as járvány idején Milánóban (kép forrása: Wikimedia Commons)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár