2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Hét rendkívüli dolog, amelyet egyes középkori hercegnők megtehettek

2019. április 5. 13:05 Múlt-kor

A hercegnő, aki szerelemből ment férjhez

Akkói Johanna, Eduárd második lánya első alkalommal 18 évesen ment férjhez – egy jelentősen idősebb férfihoz, a 46 éves Gilbert de Clare hertfordi grófhoz, akivel a király így kívánt kedvező viszonyt kialakítani. Amikor Gilbert öt évvel később meghalt, a továbbra is fiatal özvegy rendkívül kelendő lett: ifjúsága teljében volt, bizonyítottan termékeny (az öt év alatt négy gyermeket szült Gilbertnek), és egyedül rendelkezett Anglia egyik legértékesebb birtokával. Királyi kapcsolataival még Európa uralkodóinak is felkeltette érdeklődését, és könnyen Angliától távol találhatta volna magát egy fényűző királyi udvarban.

Johanna azonban szerelmes volt, méghozzá elhunyt férje kíséretének egy tagjába, a saját birtokkal nem rendelkező Ralph de Monthermerbe. Elhatározta, hogy nem fogja hagyni, hogy elszakítsák szerelmétől: egy titkos szertartás keretében feleségül ment Ralph-hoz, megszegve ezzel édesapjának tett hűségfogadalmát (a közvetlenül a királytól földet birtokló gazdag özvegyek csak a király engedélyével házasodhattak újra, mivel a leendő férj jelentős hatalomhoz és befolyáshoz jutott az országban az özvegy birtoka által). Eduárd éktelen haragra gerjedt, azonban végül megbocsátott lányának, aki megtarthatta birtokait és szerelmét is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
I. Eduárd (kép forrása: ThoughtCo)Eleonóra, Bar grófnéja (kép forrása: Wikimedia Commons)Erzsébet hercegnő (kép forrása: Wikimedia Commons)III. Henrik, Bar grófjaAkkói Johanna egy korai ábrázoláson, amelyen még I. Rudolf német király fiával, Hartmannal szerepel – Johanna ötéves volt, amikor eljegyezték, a leendő férj azonban még azelőtt meghalt, hogy találkozhattak volna (kép forrása: Wikimedia Commons)Woodstocki Mária, az apácafátylat öltött testvér (kép forrása: Wikimedia Commons)Simon de Montfort (kép forrása: Wikimedia Commons)Tervuren vára a kora újkorban (kép forrása: magnoliabox.com)Eleonóra, Bar grófnéja (kép forrása: English Heritage)II. Eduárd (kép forrása: History Extra)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár