2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Hét rendkívüli dolog, amelyet egyes középkori hercegnők megtehettek

2019. április 5. 13:05 Múlt-kor

A várépítő hercegnő

Nem sokkal azután, hogy csatlakozott férje brüsszeli udvarához az 1290-es évek végén, Eduárd harmadik lányának, Margitnak tervre volt szüksége. Férje, II. János brabanti herceg nyíltan folytatott viszonyt egy sor szeretővel, akik befolyása már-már fenyegette az övét. Kellett egy alternatív udvar – olyan hely, amely távol volt János szeretőitől, azonban eléggé invitáló volt ahhoz, hogy befolyásos udvaroncokat, netán magát Jánost is odacsábítsa. A meglévő hercegi házak közül egyik sem felelt meg e követelményeknek, így Margit saját lakhelyet épített egy régi vadászház helyén Tervurenben.

A várépítést a történelem során többnyire a sikeres hódításokkal szokás összefüggésbe hozni. Anglia első, fa sáncos földvárai Hódító Vilmos 1066-ban kezdődő uralkodása során épültek, Margit édesapja pedig maga is egy sor erődítményt hozott létre Észak-Walesben annak birtokba vétele után. Eduárd építkezései azonban többről is szóltak, mint a katonai erő fitogtatásáról a walesi tájon. Ezekbe a várakba gyönyörű kertek, díszesen faragott arculatok, és mindent átható szimbolizmus is került, fényűző mivoltuk pedig Londontól távol is hirdette a király hatalmát és gazdagságát. Margit, aki gyermekkorában járt ezekben a várakban, tanult apjától, és Tervurennél olyan várat épített, amely megfelelően közvetítette Brabantban elfoglalt pozícióját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
I. Eduárd (kép forrása: ThoughtCo)Eleonóra, Bar grófnéja (kép forrása: Wikimedia Commons)Erzsébet hercegnő (kép forrása: Wikimedia Commons)III. Henrik, Bar grófjaAkkói Johanna egy korai ábrázoláson, amelyen még I. Rudolf német király fiával, Hartmannal szerepel – Johanna ötéves volt, amikor eljegyezték, a leendő férj azonban még azelőtt meghalt, hogy találkozhattak volna (kép forrása: Wikimedia Commons)Woodstocki Mária, az apácafátylat öltött testvér (kép forrása: Wikimedia Commons)Simon de Montfort (kép forrása: Wikimedia Commons)Tervuren vára a kora újkorban (kép forrása: magnoliabox.com)Eleonóra, Bar grófnéja (kép forrása: English Heritage)II. Eduárd (kép forrása: History Extra)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár