2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Hét rendkívüli dolog, amelyet egyes középkori hercegnők megtehettek

2019. április 5. 13:05 Múlt-kor

A királlyal szembeszegülő hercegnő

Akkói Johanna sohasem félt édesapjától. Ifjúkorában rendre vitába szállt apja tisztviselőivel, és amikor megtudta, hogy kísérete kisebb, mint testvéreié, nagyobb háztartást követelt magának. Miután saját házassága nagyobb függetlenséget biztosított neki, még egyik nővére esküvőjéről is távol maradt, látszólag csupán azért, mert megtehette. Felnőttként, mint láttuk, apja akarata ellenére és saját fogadalmát megszegve házasodott újra, és ritkán törlesztette a korona felé felhalmozott adósságait.

A legnagyobb fricska azonban, amelyet apja hatalma felé elkövetett, kétségtelenül 1305 júliusában történt. Eduárd lefoglalta fia, a későbbi II. Eduárd birtokait és jövedelmeit, hogy ezzel fejezze ki nemtetszését a herceg viselkedése, és egy Piers Gaveston nevű udvaronc iránt tanúsított túlzott kivételezése iránt (Gavestont a király később száműzte is, hogy távol tartsa a hercegtől). Johanna minden további nélkül elküldte saját pecsétnyomóját az ifjú Eduárdnak, azzal az üzenettel, hogy használja nyugodtan bármi kifizetésére, amit csak szeretne. A gesztus egyenes megkérdőjelezése volt a király hatalmának, és a korban kevesen úszhattak volna meg ilyesfajta szembeszegülést. Az öreg király azonban megszokta már lánya önfejűségét, és miután a megzabolázott Eduárd herceg visszaadta Johanna pecsétjét, az esetet nem említik többé semmilyen feljegyzésben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
I. Eduárd (kép forrása: ThoughtCo)Eleonóra, Bar grófnéja (kép forrása: Wikimedia Commons)Erzsébet hercegnő (kép forrása: Wikimedia Commons)III. Henrik, Bar grófjaAkkói Johanna egy korai ábrázoláson, amelyen még I. Rudolf német király fiával, Hartmannal szerepel – Johanna ötéves volt, amikor eljegyezték, a leendő férj azonban még azelőtt meghalt, hogy találkozhattak volna (kép forrása: Wikimedia Commons)Woodstocki Mária, az apácafátylat öltött testvér (kép forrása: Wikimedia Commons)Simon de Montfort (kép forrása: Wikimedia Commons)Tervuren vára a kora újkorban (kép forrása: magnoliabox.com)Eleonóra, Bar grófnéja (kép forrása: English Heritage)II. Eduárd (kép forrása: History Extra)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár