2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Hét rendkívüli dolog, amelyet egyes középkori hercegnők megtehettek

2019. április 5. 13:05 Múlt-kor

Író és olvasó hercegnők

A 14. század elején Woodstocki Mária, Eduárd negyedik lánya elrendelte egy édesapja uralkodását összefoglaló mű elkészítését. A mű a francia nyelv általa is beszélt anglonormand dialektusában íródott, ami arra utal, hogy ő maga kívánta olvasni. Az írás Mária életét érintő részei szinte önéletrajzi hatásúak.

Mária nem volt egyedül az olvasás szeretetében. Habár az „írástudás” a korban azt jelentette, hogy valaki folyékonyan tud írni és olvasni latinul – a papságon, kevés apácán, és a világi férfiak és nők elenyésző hányadán kívül ez keveseknek adatott meg –, Máriát és testvéreit mind megtanította olvasni igen tanult édesanyjuk, Kasztíliai Eleonóra. Latin tudásuk elegendő volt ahhoz, hogy a legfőbb imákat el tudják mondani, mivel a betűk kiejtését kimondottan erre a célra készült cambridge-i könyvekből gyakorolták. Jól ismerték azonban az anglonormand románcokat, históriákat, és vallásos műveket, amelyeket gyakorta olvastak együtt más nőkkel kis csoportokban.

Az olvasni tudó hercegnőnél is ritkább volt az, aki vetni is tudta a betűket a középkori írnokok bonyolult és körülményes írásmódjával. Lehetséges, hogy a hercegnők ebben sem voltak képzetlenek – az udvari számadásokban több éven át feltűnik az írótáblák vásárlása, ami arra utal, hogy Mária legidősebb testvére, Eleonóra még késő kamaszkorában is gyakorolta az írást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
I. Eduárd (kép forrása: ThoughtCo)Eleonóra, Bar grófnéja (kép forrása: Wikimedia Commons)Erzsébet hercegnő (kép forrása: Wikimedia Commons)III. Henrik, Bar grófjaAkkói Johanna egy korai ábrázoláson, amelyen még I. Rudolf német király fiával, Hartmannal szerepel – Johanna ötéves volt, amikor eljegyezték, a leendő férj azonban még azelőtt meghalt, hogy találkozhattak volna (kép forrása: Wikimedia Commons)Woodstocki Mária, az apácafátylat öltött testvér (kép forrása: Wikimedia Commons)Simon de Montfort (kép forrása: Wikimedia Commons)Tervuren vára a kora újkorban (kép forrása: magnoliabox.com)Eleonóra, Bar grófnéja (kép forrása: English Heritage)II. Eduárd (kép forrása: History Extra)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár