2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Hét híres dadogó

2020. március 19. 15:18 Múlt-kor

Marilyn Monroe

Minden idők legismertebb szexszimbólumát, Kennedy elnök szeretőjét, a tragikusan fiatalon elhunyt Marilyn Monroe-t (1926-1962) senkinek sem kell bemutatni. Nem túlzás azt állítani, hogy az 50-es években különleges kisugárzásával férfiak millióit megbabonázó díva maga volt a megtestesült nőideál. A második világháború alatt egy hadianyaggyár betanított munkásaként tevékenykedő Monroe bebizonyította: az amerikai álom létezik.

Kevesen tudják azonban, hogy a kis Norma Jeane beszédhibával küzdött. Egyik legjellegzetesebb védjegyét, lihegő, érzéki hangját is gyermekkori dadogásának köszönhette. A beszédzavar idővel elmúlt, ám gimnáziumi éveire visszatért, és további két éven át megkeserítette a fiatal lány életét. Bár végül egy beszédterapeuta segítségével elsajátította a helyes légzési technikát, és sikerült felülkerekednie a problémán, néha még felnőttként is előfordult, hogy elakadt a nyelve.

Beszédhibája a színpadon – sok, korábban hasonló problémával küzdő színész pályatársához hasonlóan – sokáig egyáltalán nem akadályozta. Az 1962-es, vagyis a színésznő halála évében forgatott, és végül befejezetlenül maradt Something’s Got to Give című film felvételei során azonban a stresszes magánélete és drogfüggősége miatt egyre rosszabb mentális állapotba kerülő Monroe dadogása még egyszer – utoljára – visszatért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár