2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét híres dadogó

2020. március 19. 15:18 Múlt-kor

Lewis Carroll

Egy anglikán lelkész fiaként, felső-középosztálybeli családba született Charles Lutwidge Dodgson, írói álnevén Lewis Carroll (1832-1898) Alice Csodaországban című szürreális látomásával gyerekek millióinak képzeletvilágát formálta, miközben felmerült a neve, mint a lehetséges Hasfelmetsző Jack. Bár szinte teljesen kizárt, hogy a rettegett whitechapeli mészáros alakja mögött Lewis Carroll állna, a matematikai tehetségéről is ismert író rengeteg frusztrációt halmozott fel élete során, amelyhez dadogása is nagymértékben hozzájárult.

Bár nem állnak rendelkezésre megfelelő bizonyítékok a feltételezés alátámasztására, sokak szerint a gyerekkorában balkezes kis Charlest jobbkezessé szoktatták át, amely az egyik leggyakoribb oka a dadogás kialakulásának. Az ellenben tény, hogy az unokatestvérek házasságából született 11 Hodgson-gyerekből 10 dadogott gyerekkorában.

Az íróként, matematikusként és fotósként is tevékenykedő polihisztor azonban megtanult együtt élni problémájával. Dadogása ellenére sem riadt vissza a közösségi élettől, sőt, gyakran a társaság középpontja volt. Bár beszédhibája egyes feltételezések szerint megakadályozta, hogy apja nyomdokaiba lépve a papi hivatást válassza, ennek ellentmond, hogy segédlelkészi szerepet vállalt az anglikán egyházban, és több évtizeden át tartott matematikai előadásokat az oxfordi Christ College-ban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár