2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Hét híres dadogó

2020. március 19. 15:18 Múlt-kor

Winston Churchill

A sokak által a 20. század legnagyszerűbb angol politikusának tartott Winston Churchill (1874-1965) beszédhibájáról mindmáig megoszlanak a vélemények. Sokak – többek között magánorvosa, Lord Moran, fia, Randolph Churchill, valamint az amerikai Stuttering Foundation nevű szervezet – szerint Churchill enyhe dadogástól, mégpedig annak tónusos formájától (az a típusú dadogás, melynél az illető elnyújtja az első szótagot) szenvedett. Az államférfi számos módszerrel próbálkozott, hogy legyőzze a problémát.

Az izomgörcsök megakadályozása érdekében minden mondat elején hosszan egy „m”-et ejtett, és hogy ne érje váratlanul semmilyen felvetés, sokszor napokon át készült egy-egy nyilvános fellépésére, amely amellett, hogy segítette beszédhibája kiküszöbölésében, műveltsége gyarapításához is nagyban hozzájárult.

A The Churchill Centre nevű szervezet azonban legendának tartja a kétszeres brit miniszterelnök dadogásáról szóló híreszteléseket. Véleményük szerint Churchillnek csak az „s” mássalhangzó kiejtése okozott gondot, dadogásra számos titkárnője közül mindössze egy utalt emlékirataiban, és a családtagok visszaemlékezéseiben, valamint újságírók tudósításaiban sem találunk erre utaló megjegyzést.

Kétséges, hogy valaha kiderül-e az igazság, egyvalamit azonban mindenképpen leszögezhetünk: ha Churchill valóban dadogott is, beszédhibája jóval enyhébb formában nyilvánult meg, mint kortársa és „felettese”, VI. György király esetében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár