2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Hét híres dadogó

2020. március 19. 15:18 Múlt-kor

VI. György

Hogy hogyan befolyásolta a történelem alakulását egy angol király és egy ausztrál kocsmáros fiának kapcsolata? Aki látta A király beszéde című filmet, tudja a választ. Könnyen elképzelhető ugyanis, hogy VI. György király nem tudta volna végigmondani a második világháború alatt britek millióiba bátorságot öntő beszédeit kínos elakadások nélkül, ha nem ismeri meg Lionel Logue-ot, az orvosi diploma nélkül praktizáló, különc beszédterapeutát.

A Bertie-nek becézett királyi sarj 8 éves korában kezdett dadogni. A beteges kisgyereknek különösen azok a protokolláris alkalmak jelentettek rémálmot, amikor nagyszülei előtt kellett verset szavalnia, de iskolai teljesítményét is nagyban befolyásolta dadogása. Hivatalos megszólalásokkor Őfelségének nevezte az apját, csak hogy ne kelljen kimondania a nagy nehézséget okozó király szót, felesége, a későbbi Erzsébet királynő anyja pedig annyira félt férje dadogásától, hogy a pohárköszöntők alkalmával teljesen kifehéredett a keze az asztalterítő szorongatásától.

Bertie 1926-ban ismerkedett meg Logue-gal, és már-már barátinak mondható kapcsolat alakult ki köztük. A foglalkozásoknak köszönhetően a yorki herceg dadogása szinte teljesen elmúlt, és a logopédussal egy idő után már csak levélben tartotta a kapcsolatot.

Amikor azonban bátyja, VIII. Edward lemondott a trónról, Bertie-re élete legnehezebb feladata várt: a királyi teendők ellátása. A feszült helyzetben ismét szükség volt Logue szolgálataira, aki a hivatalos beszédekből kihúzta a problémás szavakat, és jelen volt az uralkodó nyilvános szerepléseinél. A beszédterapeutának hatalmas szerepe volt abban, hogy a király a második világháború megpróbáltatásai közepette is helytállt, és a gyerekkorában sokak által lenézett Bertie-re kellemes nosztalgiával emlékeznek a britek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár