2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Hét híres dadogó

2020. március 19. 15:18 Múlt-kor

Charles Darwin

A hivatalos egyházi teremtéstörténetet megkérdőjelező és az evolúcióelmélet alapjait lefektető nagyszabású mű, a Fajok eredete szerzőjének, Charles Darwinnak (1809-1882) már nagyapja, a III. György király magánorvosának felkért tudós, Erasmus Darwin is dadogott.

Bár az unoka beszédhibájáról keveset tudunk, annyi bizonyos, hogy a természettudós pályáját nem befolyásolta dadogása, amely csak enyhe formában jelentkezett. Ily módon Darwinnak nem okozott különösebb nehézséget, hogy a problémáját elfedje beszélgetőpartnerei vagy hallgatósága előtt. A teljes tünetmentességet azonban – a legtöbb dadogóhoz hasonlóan – nem tudta elérni. Ha beszélgetés közben izgatott volt, a mondatok első szavát gyakran enyhe dadogással ejtette ki, és különösen a „w”-vel kezdődő szavaknál akadtak problémái.

Darwin az enyhe dadogáson kívül számos egészségügyi problémával küzdött, amelyek az 1830-as évektől kezdve egész életén át végigkísérték. Gyomor- és szívpanaszai, valamint gyakran jelentkező remegése okát egyetlen orvos sem tudta megállapítani. Tény azonban, hogy a különös tünetek általában nyilvános szereplései, valamint hivatalos találkozók alkalmával, vagyis stresszhelyzetekben jelentkeztek, így nem kizárt, hogy beszédhibájával is összefüggtek.

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 370 ft 5 085 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!