2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét halálos divattrend a történelemben

2022. április 23. 12:50 Kulcsár Ádám

Égő krinolin

A fuldokló hölgyeket a korszakos divat deréktól lefelé sem kímélte. A XVIII–XIX. században elterjedt krinolin célja gyakorlatilag az volt, hogy a hosszú szoknyák harang alakú, széles formáját biztosítsa, amit lószőrrel, valamint kemény, alig hajlítható acélhálóval értek el.

Eltekintve a kényelmetlenségtől, valamint attól, hogy a ketrecszerű ruhadarabban még az olyan hétköznapi feladat, mint a leülés is bonyodalmakkal járt, az abroncs halálos veszélyekkel is fenyegetett.

A korabeli divatdiktátorok valószínűleg nem gondoltak bele, hogy a heves szélrohamoknál kvázi vitorlaként funkcionáló szoknyába belekapó szél könnyedén felboríthatja a hölgyeket. Többször is megtörtént például, hogy a meredek partszakaszon vagy mólókon sétáló nőket egyszerűen a tengerbe fújta a szél. Nem egy esetben pedig az újságok arról számoltak be, hogy a krinolinos hölgyek ruhái belegabalyodtak a lovas kocsik küllői közé.

A legextrémebb eset alighanem Henry Wadsworth Longfellow amerikai költő feleségével történt meg 1861-ben. Az asszony házi könyvtárukban egy asztal mellett éppen pecséteket készített a gyermekeivel, amikor feltehetőleg a gyertya lángja belekapott a krinolinjába, és pillanatok alatt lángba borította azt. Férje hiába rohant, hogy eloltsa a tüzet, vagy megszabadítsa nejét a ruháitól, a krinolin szorítása nem engedett, szerencsétlen Fanny belehalt a súlyos égési sebeibe.

1863-ban pedig a chilei Santiagóban egy templomtűz során több mint kétezren vesztették életüket, ugyanis – bár a templomajtó nyitva volt – a széles szoknyájú asszonyok közül csak kevesen és igen körülményesen tudtak kimenekülni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár