2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Hadrianus fala mellől kerültek elő az első római bokszkesztyűk

2018. március 8. 13:44

Hadrianus falától nem messze előkerült egy épen fennmaradt pár bokszkesztyű a római korból. Az ökölvívás a római fesztiválünnepek nélkülözhetetlen része volt, és akadtak sportolók, akiknek ez volt a megélhetésük is. Milyenek voltak a római boksz szabályai, kik nevezhettek a meccsekre, és miként kerülhetett valaki a professzionális sportolók közé? Voltak-e női ökölvívók?

Római boxkesztyűk

A történészek régóta tudják, hogy a boksz népszerű volt a Római Birodalomban. A sport feltűnik korabeli mozaikokon és a római irodalomban is, mint például Vergilius Aeneisében. A régészek most újabb bizonyítékot fedeztek fel: egy pár igen jó állapotban fennmaradt római bokszkesztyűt, amely egy rendkívül ritka leletnek számít. A kesztyűk bőrből készültek, ami általában már rég lebomlott volna, de esetünkben az oxigénhiányos környezetnek köszönhetően épségben fennmaradtak.

A kutatók egy betonpadló alá temetve találták meg a kesztyűket Vindolandánál, egy, az angliai Northumberland megyében található római erődnél. A rómaiak körülbelül Kr. u. 20-ban rakták le ezt a padlót, nagyjából egy időben a közeli Hadrianus falának építésével. A Vindolandát kutató régészek tudomása szerint ez az egyetlen pár bokszkesztyű, amely a Római Birodalomból maradt ránk (habár mai szemmel nézve inkább egyszerű kézvédőnek tűnhet, mint bokszkesztyűnek).

David Potter, a Michigani Egytem Ann Arbor-i campusának görög-római történelemprofesszora szerint a boksz történelme legalább háromezer évre nyúlik vissza. Az ókori görög olimpiákon is versenyszám volt, és a római korban is folytatódott a különféle ünnepek idején űzött tevékenységként. Az ókori boksz azonban sokkal veszélyesebb volt, mint a modern sport. „Az ókori boksz egyik fő ismérve az volt, hogy nem voltak súlycsoportok, és nem voltak időkorlátok” – mondja Potter. „Egyszerűen addig küzdöttek, míg az egyik fél képtelenné vált folytatni.”

A Római Birodalomban nevelkedő fiúk az iskolában tanulhattak bokszolni. Akik elég jónak bizonyultak, hivatásos bokszolókká válhattak, akik utaztak szerte a birodalomban és fesztiválokon küzdöttek. Férfiak és nők egyaránt nevezhettek a fesztiválok bokszversenyein, azonban ezek nemek szerint mindig el voltak különítve. A győzelemért járó pénzjutalmak igen busásak voltak – ha valaki ellátogatott elég fesztiválra küzdeni egy évben, akkor „bizonyosan meg tudott belőle élni”, mondta Potter.

Azt eddig is tudtuk, hogy a boksz népszerű volt a Római Birodalom egész keleti felében, beleértve Görögországot, Kis-Ázsiát, Egyiptomot, Palesztinát és Szíriát. Az észak-afrikai régióban szintén kedvelt sport volt. Angliát azonban, ahol az egyetlen ismert pár kesztyűt találták, mindeddig nem volt szokás a római kori boksszal összefüggésbe hozni.

„Egyszerűen kevesebb közvetlen bizonyítékunk van ezekre a szórakozási formákra a birodalom északi részein” – mondta Potter. Mivel a kesztyűk Vindolanda római megszállásának korai szakaszából valók, ezért elképzelhető , hogy azokat Anglián kívülről vitte oda valaki.

„Azt hiszem, ez a lelet azt mutatja, mennyire népszerű volt a sportolás a birodalom minden részén” – mondta. „Az a fajta lelet, amely valóban közvetlen kapcsolatba helyez minket az ókoriak által megélt valósággal.” Emellett emlékeztet minket arra is, hogy „a sport volt az egyik olyan tényező, amely az ókori világ közösségeit összefogta.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Az előkerült bokszkesztyűkRómai ökölvívó szobra
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár