2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Első világháborús karabélyok kerültek a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumba

2024. március 8. 13:20 MTI

Terveik szerint a honvédelem napjához kapcsolódó rendezvényükön láthatja majd a közönség az addigra már restaurált karabélyokat.

Karabély
Osztrák-magyar raohamcsapat tagjai Mannlicher karabélyokkal az isonzói fronton

Három, az első világháború idejéből származó karabélyt adtak át a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezredének katonái a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumnak, amelyeket még 2022-ben találtak a bakonyi vármegyeszékhely várában tartott ásatásokon.

Lengyel László alezredes, az ezred parancsnoka az MTI-nek elmondta:alakulatuk céljának tekinti a már veszélytelen történelmi emlékek megőrzését, mert ezek a muzeológusoknak felbecsülhetetlen értékkel bírnak.

Ilyen az a három, 1895 mintájú Mannlicher karabély is, amelynek fém darabjait és az egykor hozzájuk tartozó, hatvan darab, újságpapírba csomagolt, nyolc milliméteres karabélylőszert a Magyar Nemzeti Múzeum régészei 2022 februárjában a Veszprémi Érsekség felújítási munkáit megelőzően, középkori sírok feltárása közben a vár legészakibb épületében, a nagyszeminárium alagsorában találták.

A mintegy száz évig a földben szunnyadó lőszereket az ezred katonái a hatályos kormányrendelet szerint megsemmisítették.

A karabélyokat pedig, miután működésképtelenségükről fegyverszakértői tanúsítvány született, most visszaadták a veszprémieknek.

Péterváry-Szanyi Brigitta, a múzeum igazgatója kiemelte: fontos számukra a Veszprém múltjához kapcsolódó tárgyak, valamint a hadtörténeti emlékek gyűjtése is.

Jelezte, hogy az 1711 előtti tárgyak, amelyek régészeti emlékeknek minősülnek, a törvény szerint a múzeum gyűjteményébe kerülnek, azonban a későbbieknél ez nem így történik.

Az intézményben azonban fontosnak érezték a három karabély restaurálását és későbbi bemutatását, és Pálffy Sándor fémrestaurátor kezdeményezésére megkaphatták azokat gyűjteményükbe.

Terveik szerint a honvédelem napjához kapcsolódó rendezvényükön láthatja majd a közönség az addigra már restaurált karabélyokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár