2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Elhunyt Leon Gast, a Muhammad Aliról szóló Oscar-díjas dokumentumfilm rendezője

2021. március 10. 14:03 MTI

Az Amikor királyok voltunk című Oscar-díjas dokumentumfilm George Foreman és Muhammad Ali 1974-ben Kinshasában megrendezett híres mérkőzését mutatta be eredeti felvételek, interjúk felhasználásával.

Leon Gast

A 85 éves Leon Gast hétfőn halt meg, halálhírét közeli barátja, Meira Blaustein, a Woodstocki Filmfesztivál társalapítója erősítette meg a Facebookon – adta hírül a Variety szórakoztatóipari hírportál.

“Filmrendező-óriás volt, nagyszerű ember és drága, szeretett barát. Hálás vagyok, hogy tegnap meglátogattam, elmondtam neki, mennyire szeretem, és milyen sokat jelentett mindannyiunk számára. Bárcsak tovább maradhatott volna közöttünk” – írta Blaustein.

Az Amikor királyok voltunk 1997-ben kapta meg az Oscar-díjat. A dokumentumfilm George Foreman és Muhammad Ali 1974-ben Kinshasában megrendezett híres mérkőzését mutatta be eredeti felvételek, interjúk felhasználásával.

A produkció az afroamerikaiak és az afrikai kontinens kapcsolatát is vizsgálta a Zaire-ben uralkodó Mobutu Sese Seko diktátor idején.

A New Jerseyben született Gast a Columbia Egyetemre járt, majd fotósként kezdte pályafutását. 1974-ben Kinshasába utazott, hogy egy zenei fesztiválon dolgozzon, de jobban izgatta az Ali-Foreman mérkőzés, és végül arról készített felvételeket.

De hazatérve nem állt rendelkezésre a dokumentumfilm elkészítéséhez elegendő pénz és jogi problémák is nehezítették a produkció forgalmazását.

Mielőtt az Amikor királyok voltunk elkészült, még két fontos dokumentumfilmet forgatott: Jerry Garciával a The Greatful Dead Movie, majd Richart Chase és Kevin Keating közreműködésével a Hell’s Angels Forever című produkciót.

Gast volt az executive producere a PBS 2013-ban bemutatott The Trials of Muhammad Ali című dokumentumfilmjének is, amelyet Bill Siegel rendezett, és ami két Emmy-díjat kapott.

A 2010-ben bemutatott Smash His Camera című dokumentumfilmje, amelyett Ron Galella celebfotósról készített, a Sundance Filmfesztivál díját nyerte el. Utolsó alkotása, a 2014-ben készült, Ryan Moore társrendezővel forgatott Manny, szintén egy bokszbajnokról, Manny Pacquiaóról szólt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár