2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy megbundázott bokszmeccs tette híressé a törvény mindkét oldalát megjárt vadnyugati hőst

2022. április 24. 15:48 Múlt-kor

A törvény embere

Miután egy helyi rendőrnek segített kézre keríteni néhány tolvajt, Earp 1875 áprilisában csatlakozott a wichitai marsall irodájához. A városban kiváló rendőrként híresült el, a helyi sajtó többször beszámolt tetteiről – jó fényt vetett a városra például, amikor egy magatehetetlen részeget bevitt a fogdába, majd annak tárgyalása után visszaadta neki a nála talált 500 dollár készpénzt.

Egy év után azonban véget ért Earp wichitai marsallsága: egy korábbi kollégája megvádolta azzal, hogy hivatalával visszaélve vette fel maga mellé testvéreit is. Earp legyőzte az illetőt a kibontakozó verekedésben, amiért ugyan csupán bírsággal sújtották, azonban nem volt maradása a városban. Kapóra jött, hogy James eddigre Dodge Cityben nyitott újabb bordélyházat, így Wyatt ismét hozzá csatlakozott (Sally eddigre már nem élt vele).

Wichitában fordult elő az a meglehetősen kellemetlen epizód is, amikor egy szalonban Earp revolvere kiesett annak tokjából, és kakasára érkezve elsült. Earp arra kérte későbbi életrajzíróját, Stuart N. Lake-et, hogy ezt hagyja ki történetéből.

Dodge Cityben Earp szintén a rendvédelemben talált állást, 1877-ben innen vette üldözőbe Dave Rudabaugh rablót – több államon át vezető útja során találkozott először „Doc” Holliday-jel. Holliday 1878-ban Dodge Cityben aztán megmentette Earp életét, amikor Ed Morrison és bandája fegyvert fogtak Earpre egy szalonban, a sarokban kártyázó Holliday pedig saját fegyverét Morrison fejéhez szegezte, feloldva a veszélyes helyzetet és távozásra kényszerítve a cowboyokat.

1879-ben Earp az egyre békésebb Dodge-ból az Arizonai Territóriumban nemrég alapított Tombstone-ba költözött (testvére, Virgil volt ekkor Prescott rendőrfőnöke, és az ő ajánlására költözött Arizonába). Vele tartott bátyja, James és annak felesége, valamint Doc Holliday és felesége, a híres, magyar születésű Nagyorrú Kati is. Earp ekkor már egy Mattie Blaylock nevű nővel élt házasságban.

Tombstone híres volt vad viszonyairól és a környékén garázdálkodó törvényen kívüliekről. A helyettes seriffé előlépő Earp egyre többet akadályozta őket, így számos haragost szerzett magának. A későbbiekben hivatalát elveszítő Earp és társai folytatták a bűnözők üldözését; a feszültségek 1881. október 26-án értek tetőpontjukra a híres O.K. Corral nevű karámnál.

A különféle tanúk elbeszélései ellentmondásosak: Earp és társai szerint az őket régóta holtan látni akaró cowboyok fegyvereikért nyúltak, míg mások szerint a törvényen kívüliek meg akarták adni magukat, és felemelt kézzel közelítettek. A legtöbb beszámoló egyetért abban, hogy a Wyatt, Morgan és Virgil Earpből (utóbbi mint a város marsallja), valamint Hollidayből álló csoport nyitott tüzet először.

Ike Clanton és Billy Claiborne elmenekültek, Tom és Frank McLaury, valamint Billy Clanton holtan maradtak a helyszínen. Ike Clanton feljelentette a csoportot gyilkosságért, a mozgalmas per végén azonban nem találták őket bűnösnek – ezzel azonban csak még bosszúszomjasabbá vált a környék többi törvényen kívülije.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Amerikai marhatenyésztő fiával, lovaival és karámjaival az 1890-es években. Wyatt Earpnek már kamaszként vezetnie kellett a családi farmot.Egy vadnyugati város előkelő polgárai a 19. század második felébenWyatt Earp (b) és Bat Masterson 1876-ban a törvény védelmezőiként Dodge CitybenA kansasi Dodge City rendőri erejének tagjai 1883 körül. Álló sor: W.H. Harris, Luke Short, Bat Masterson, ülő sor: Charlie Bassett, Wyatt Earp, Frank McLean, Neal Brown.John Henry „Doc” Holliday 1882 körülA vadnyugat leghíresebb lövöldözésének helyszíne, a tombstone-i O.K. Corral romjai 1885-benTom McLaury, Frank McLaury és Billy Clanton holttestei. Mindannyiukkal Wyatt, Morgan és Virgil Earp (utóbbi mint a helyi marsall), valamint „Doc” Holliday végeztek az O.K. CorralnálHenry Fonda (1905–1982) Wyatt Earp szerepében a Clementina, kedvesem című 1946-os filmben, amely az O.K. Corral-i lövöldözéshez vezető eseménysorozatot dolgozza fel John Ford rendezésében

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár