2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hatalmas áttörés az ókortudományban

2005. április 20. 12:00

A kutatók egy évszázada tárolják tehetetlenül az ókor legnagyobb kéziratkincsét, amit mostanáig nem sikerült elolvasni.

Egyötödével nő az ismert szövegkincs

Oxyrhynchus tanácsának vezetőjétől származó parancs egy keresztény letartóztatására (i. sz. 256. február 28.). A parancsból nem derül ki, hogy a férfit vallása miatt üldözték-e, bár valószínű.
Az Oxyrhynchus-papiruszoknak nevezett leletegyüttest a hasonló nevű egyiptomi görög város ókori szeméttelepén fedezték fel a 19. század végén. A 400 000 darabból álló gyűjteményt, mely a legnagyobb ókori kézirat-együttes, 800 dobozban tárolják az oxfordi Sackler-könyvtárban. A dokumentumokat azonban - rossz állapotuk miatt - mindeddig nem sikerült elolvasni. Az Oxfordi Egyetem kutatói most infravörös technológiával láthatóvá tették az elképesztő jelentőségű szövegeket, melyek közt Szophoklész, Euripidész és Hésziodosz elveszettnek hitt művei is lehetnek, de még evangéliumi iratok felbukkanására is lehet számítani.

 

A tudósok a műholdas fényképezésnél használt technológiát hívták segítségül, hogy olvashatóvá tegyék az elszennyeződött, szakadozott, féregrágta papiruszok egy évezred óta rejtőző szavait. Az ókortudomány így szenzációs áttörés előtt áll: a szakértők szerint az iratok megfejtésével 20 százalékkal nőhet az ismert ókori iratok mennyisége! Richard Janko, a Michigani Egyetem ókortudományi tanszékének vezetője mondta a brit Independentnek: "Ha egy évtizedben csak egyetlen hasonló iratot fedezünk fel, már szerencsésnek mondhatjuk magunkat."


A szövegek nagyrészt görögül íródtak, de van köztük latin, héber, kopt, szír, arámi, arab, núbiai és perzsa nyelvű irat is. Ha a teljes anyagot sikerül megfejteni, a szövegek összterjedelme mintegy ötmillió szóra fog rúgni. Az eddig feltárt szövegrészleteket májusban kiállításon mutatja be a papiruszok tulajdonosa és a program finanszírozója, a londoni székhelyű Egypt Exploration Society.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár