Hitler elfeledett szövetségesei

Előkerült Einstein szerelmének naplója

2004. április 29. 00:46

Albert Einstein (1879-1955) utolsó szerelme Johanna Fantova tündérszép prágai könyvtáros volt, akinek az Einsteinnel töltött évekről szóló, nemrég előkerült feljegyzései éles szemű megfigyelőnek és igen jó humorú embernek mutatják be a tudóst.

Korábban

Einstein "túl zsidó" Kínában
Izrael végül lemondott arról, hogy kiállítást rendez Albert Einsteinről Kínában, miután a pekingi hatóságok ragaszkodtak ahhoz, hogy még csak utalás se legyen Einstein zsidó származására.
Hitler walesi szeretője
Adolf Hitler kis híján házasságot kötött egy félig walesi származású nővel, Richard Wagner zeneszerző menyével

Fantova naplójában alig akad utalás kettejük viszonyára, de a nő - a szórakozott professzorról szóló, elterjedt képzettel ellentétben - a politikusok és politikai események éber, és néha éles nyelvű megfigyelőjeként mutatja be a relativitás-elmélet atyját. A feljegyzések szerint Einstein úgy vélte, hogy mágnesként vonzza a világ őrültjeit. Naponta egy taligányi levele érkezett, amelyek közül sokat maga válaszolt meg.

 

Johanna beszámol arról is, hogy humora még akkor sem hagyta cserben a tudóst, amikor egészsége már rohamosan romlott. A feltételezése szerint depressziós papagájoknak vicceket mesélt, hogy felvidítsa őket. Amikor már nagyon megerőltető volt számára a hegedülés, zongorázni kezdett, azzal, hogy így jobban tud improvizálni. Panaszai miatt egy rossz öreg autóhoz hasonlította magát, s amikor gyengült a memóriája, azt mondogatta, hogy már általános iskolai tanárai is megállapították: emlékezete olyan, mint egy szita.

"Johanna nagyon közel állt hozzá. Élvezte a társaságát. Kapcsolatot jelentett számára a világgal" - jelentette ki a dpa német hírügynökségnek Gillett Griffin, Einstein és Fantova utolsó, még életben lévő barátja. Griffin számára is meglepetés volt, hogy Johanna naplóban örökítette meg a beszélgetéseket, amelyeket Einstein életének utolsó másfél évében a tudóssal folytatott. A németül írt, 62 oldalas napló kéziratát a közelmúltban véletlenül fedezte fel a Princeton egyetem Firestone Könyvtárában, Fantova személyi dossziéjában az egyetem egy munkatársa. Griffin szerint Einstein talán még ösztönözte is a feljegyzések készítését: nagyon aggódott Johanna jövőjéért, olyannyira, hogy rá hagyományozta az egyik elméletéhez fűződő feljegyzéseit is, amelyeket az asszony aztán 8000 dollárért adott el.

Einstein a múlt század húszas éveiben Európában ismerkedett meg a darázsderekú, barnahajú prágai hölggyel és már Berlinben vitorlázni járt vele. A tudós 1933-ban második feleségével, Elsával együtt az Egyesült Államokba menekült a náci Németországból és Princetonban telepedett le. Fantova 1939-ben szintén az Egyesült Államokban talált menedéket és ott nyomban felvette Einsteinnel a kapcsolatot. Még abban az évben meghalt Elsa, akit takarékos sváb asszonyként tartottak számon.

 

A tudós - akinek első feleségétől, a szerb matematikus Mileva Marictól volt egy fia - ezután az özvegyi életre rendezkedett be. Elsa lánya, Margot viselte gondját, és házába beköltözött a titkárnője, Helen Dukas is. 1955 áprilisában bekövetkezett haláláig a Nobel-díjas fizikus a nála 22 évvel fiatalabb Johanna Fantova társaságában vitorlázott, verseket írt hozzá és kis karikatúrákat rajzolt neki. Még azt is megbocsátotta, ha lenyírta ősz sörényét. Az asszony gyakori vendég volt házában, vele töltötte szabadidejét és megrendezte Einstein utolsó, 75. születésnapi ünnepségét is - számolt be Griffin. Einstein optimizmusa nélkül azonban Griffin szerint Fantova búskomorságba esett, és 1981-ben bekövetkezett halálakor "bizonytalan, labilis és elkeseredett" ember volt.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!