2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A tudomány és a teológia elítéli a da Vinci-kód ferdítéseit

2005. február 23. 12:41

Történészek, művészettörténészek és az egyház képviselői a da Vinci-kód kapcsán próbálták meg a tényeket elválasztani a fikciótól.

Korábban


A Louvre-ban forgatják A da Vinci-kódot

A da Vinci-kód filmes adaptációját a Louvre-ban forgatják 2005 júniusától. A Ron Howard rendezésében készülő misztikus thriller főszerepét Tom Hanks kapta, aki szimbólumszakértőként ered a korai kereszténység sötét titkai nyomába. A bemutatóra 2006 tavaszán kerül sor.

A da Vinci-kód rajongói tönkretehetik a kápolnát

A da Vinci-kód megjelenése óta turisták hada lepte el a skóciai Rosslyn kápolnát, melynek fenntartói a műemlék védelme érdekében korlátozzák az épület látogatását.

A da Vinci-kód amatőr nyomozói

Egyre több a kódfejtő Az utolsó vacsora előtt, mármint Leonardo da Vinci félévezredes festményének csodálói - vagy csupán nézegetői - között.

Kereszténység elleni támadásként értelmezik

A Firenze mellett található Vinciben megkezdődött `A da Vinci-kód pere`. A Leonardo Múzeum igazgatója, Alessandro Vezzosi nyitóbeszédében különböző dokumentumokról és fotókról szólt, melyek a regény tévedéseire, pontatlanságaira és hibáira mutatnak rá.

"Leonardo alulreprezentált és nem kellően elismert" - mondta el Vezzosi a konferencia kapcsán az MSNBC-nek. "Ma sem értjük teljesen a fantáziával, ötletekkel és zsenialitással teli ember valódi fontosságát."

 

Alessandro Vezzosi, a per egyik szervezője 

 

A regény szerint Jézus Krisztus gyermeket nemzett Mária Magdolnának, és részben tőlük ered a francia királyi vérvonal. Brown elmélete szerint a római katolikus egyház vezetői évszázadokon át démonizálták a nőket, és "elfedték a Szent Grál titkát". A megállapítás hatalmas felzúdulást váltott ki a katolikus és a protestáns egyházak vezetői között, akik Brown könyvét a kereszténység elleni támadásként értelmezik.

 

Vezzosi elmondása szerint az általa bemutatandó 120 dokumentum és Leonardo-festményről készült fotó alapján a kódfejtés, művészettörténeti spekuláció, titkos társaságok anyagai, vallás és szerelem keverékeként megszülető misztikus thriller állításai "újraértékelhetők és megcáfolhatók". 

Az igazgató szerint a könyv egyik téves állítása, hogy a Mona Lisa valójában Leonardo arcképe. "Nagyon nagy a különbség ugyanis Leonardo és a Mona Lisa orrának, szájának, szemeinek mérete és megjelenése között" - mondta Vezzosi, majd később a per során a két festményt egymás mellett is bemutatta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár