2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

5 éve hunyt el Friedensreich Hundertwasser

2005. február 18. 14:29

Az osztrák festő és grafikus, épülettervező erős színezésű, egyenes vagy spirális vonalvezetésű, dekoratív festészetével az osztrák Jugendstil hagyományainak folytatta.

Festett papírra, vászonra, fára, kőre. Saját bevallása szerint az organikus festészetet művelte. Talán legbizarabb alkotása a bécsi Hundertwasser-ház, amely egyúttal műveinek is otthona. Ez az 1983-85 között épült házremek meghatározhatatlan formájával és stílusával, a tetején látható kertekkel, követhetetlenül változatos szerkezeti elemeivel, burkolataival és aszimmetriáival a hazai és külföldi látogatók tízezreit vonzza.

 

A természet tisztelete és szeretete fejeződik ki munkáiban, a metropolisokban élő embereknek a szépség, a játékosság, a romantika iránti vágya ölt bennük testet. Kreatív építészet - az alkotás példázata címmel építészeti terveiből a Budapesti Történeti Múzeumban is rendeztek kiállítást 1994-ben. A világ első művészi kivitelű szemétégetőjét is ő tervezte. A játékosan bizarr formájú ipari létesítmény Bécs-Spittelauban létesült. A várostervezés megújításának egyik lehetséges módját vázolta fel a Dombvidék réttel nevű Hundertwasser-program, amely egy kisebb, környezetbarát települést mutatott be. A művész üdvözlő kártyákat, képeslapokat, posztereket, poharakat, selyemkendőket, könyveket is tervezett.

 

1996-ban átfestette, átkomponálta a Vindobona nevű sétahajót, amelyet fehér alapon lila téglalapokkal díszített, a széleket zöldre festette, a hajó teteje is zöld lett, s ezért olyan volt, mintha a Hundertwasser-házak mintájára fű fedné. "Sok ember lakik bennem" - mondta magáról az élete végén főként Új-Zélandon töltő művész - "Festő vagyok, építész, környezetvédő". 

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár