2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hadifotók múzeuma Dubrovnikban

2004. október 5. 13:45

Horvátországban megnyílt a fegyveres konfliktusokat ábrázoló fotók első múzeuma.

A War Photo Limited a dubrovniki vár szívében lévő Antuninska utcában fogadja a látogatókat - adta hírül a párizsi Le Monde című lap.


A múzeum két ember ötlete alapján született. Mindkettő szerelmese a fényképezésnek és Horvátországnak. Az egyik a 40 éves Frédéric Hanrez belga milliomos, a másik a 34 éves új-zélandi Wade Goddard fotográfus.


Goddard, aki eredeti foglalkozását tekintve elektrotechnikus, 1992-ben érkezett Mostarba, és hét éven keresztül dokumentálta a boszniai és a koszovói konfliktusokat a Sygma fotóügynökség számára, majd megnősült, letelepedett Zágrábban, lánya született és szakított a háborúkkal.


Hanrez 1993-ban kezdett régi házakat vásárolni Dubrovnikban. Ekkor jött a múzeumalapítás gondolata. "Egyrészt azért, mert szeretem a művészetet és ismerem Goddard-t, másrészt mert úgy gondolom, hogy az életben fontos dolog, hogy adni tudjon az ember. Hiszek a mecenatúrában" - mondta a milliomos, aki művészetpártoló családból származik.


A War Photo Limitedet világmúzeummá akarja fejleszteni, ahol 10-12 év múlva a világ hadi fotósai minden korlátozás nélkül bemutatják műveiket. Úgy számít, hogy évente száz válogatott fotóval olyan színvonalas gyűjteményt lehet létrehozni, amelyet New York-ban és Párizsban is be lehet mutatni. A képeket elsősorban azoktól akarja megvásárolni, akik kiállítanak a múzeumban.


Kollekcióját a jugoszláv háborúkat ábrázoló fotókkal 1990-el kezdi. "Tehetségeket akarok felfedezni, és el akarom mesélni a világot, amelyben élek" - jelentette ki. A fotósok, tervei szerint, nemcsak kiállítási lehetőséget kapnak, hanem anyagi segítséget is képeik, könyveik multimédiás műveik elkészítésére.


Goddard, aki a múzeum igazgatója lett, a kiállított képekkel azt szeretné üzenni a világnak, hogy "háborúzni sohasem érdemes, a háború nem tiszta, nem szép, hanem piszkos és megbocsáthatatlan". "Meg akarom mutatni a közönségnek - magyarázta - amit nem lát a sajtóban. A legkeményebb fotókat. Itt a fotósok nem függnek laptól vagy kiadótól, közvetlenül az emberekhez fordulnak."


Dubrovnikot ideális helynek tartja az ilyen múzeum számára, "mert a II. világháború óta ebben a térségben volt a legkegyetlenebb európai konfliktus" és azért, mert a világ minden részéből érkeznek ide az emberek.


(MTI Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár