Hitler elfeledett szövetségesei

A Da Vinci-kód amatőr nyomozói

2004. október 4. 15:41

Egyre több a kódfejtő Az utolsó vacsora előtt, mármint Leonardo da Vinci félévezredes festményének csodálói - vagy csupán nézegetői - között.

Dan Brown A Da Vinci-kód című regényének 2003-as megjelenése után a turistákat elsősorban nem a lenyűgözően szép műalkotás története, a rajta alkalmazott festészeti megoldások érdeklik, hanem a képen található állítólagos jelek és kódok: miért szerepel, vagy nem szerepel a Szent Grál a festményen, férfi-e vagy nő a Krisztus mellett látható tanítvány.


A milánói idegenvezetők - a festménynek az olasz város egyik temploma ad otthont - arra panaszkodnak, hogy a látogatók egyszerűen félbeszakítják mondanivalójukat, és a könyvben olvasott kódokról faggatják őket. A könyv szerzője szerint ugyanis a képen a Megváltótól jobbra nem János, hanem Mária Magdolna, Jézus eltitkolt felesége ül, aki gyermeket is szült Krisztusnak. A két alak között felsejlő V-forma pedig a Szent Grál szimbóluma, ami a "szent nőiességet" hivatott jelképezni.


A látogatók - egy-két kivételtől eltekintve - hallottak már az amerikai író könyvéről. Legtöbbjük azt sem tagadja, hogy nem elsősorban Leonardo da Vinci világhírű festménye, hanem az egyház berkeiből kiszivárgott intrikák, a különféle titkos, vallási társaságokról terjedő pletykák miatt látogatott el a templomba.


(MTI Panoráma)

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!