2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A kétnemű Odin és a kelet-angliai oszlopkörök

2004. szeptember 24. 09:15

A kétnemű viking isten ábrázolásából arra következtetnek, hogy az ősi Seahenge faoszlopain is lehettek totemoszlop-szerű faragások.

Újabb ősi cölöp-kört találtak

Mivel Odin az ősi hitvilág egyik kulcsszereplője volt, a szobor és az építmények közötti kapcsolat azt jelentheti: a rejtélyes körök vallási, temetkezési vagy mágikus funkciót töltöttek be Norfolk késő-neolit kori lakói számára.


A régészek azután kezdtek gyanakodni a körök és az istenszobor közti kapcsolatra, hogy a szobrot C-14 módszerrel ismét megvizsgálták, és keletkezésének idejét i. e. 2250 körülre tették. A Seahenge-nek nevezett, részben víz borította különös építményt 1999 januárjában fedezték fel: kör alakba rendezett faoszlopokból áll, a középpontban pedig egy hatalmas, felfordított tölgy van.


A faragvány először meglepte és zavarba ejtette a régészeket: azt sem nem tudták, egyáltalán férfit vagy nőt ábrázol, s tanácstalanok voltak, miért tűnik úgy, hogy a figura bal szemét kioperálták. A faragványt néhány évtizede találták a Temze torkolatában.


Seahenge, Norfolk

Marie Taylor, a szobrot őrző Colchester Kaszélymúzeum munkatársa a Discovery Newsnak elmondta: "A tudósok mára rájöttek, hogy a különös ábrázolás és a csonkítás is szándékos: a faragvány Odinnak, a viking istennek egyik korai ábrázolása. Odinról pedig szakértő-körökben közismert, hogy férfi és női alakot is tudott ölteni, bal szemére pedig elvesztette a látását, hogy cserébe elnyerje a jövőbe látás képességét."


Mike Pits, a British Archaelogy című szaklap szerkesztője, és egy Seahenge-ről szóló könyv szerzője szerint a faragvány és a tölgyoszlopok eredetét is Kelet-Angliában kell keresni. Pits szerint az Odint kifaragó kelet-angliaiak készíthették Seahenge-et is, amit azóta már elszálítottak a tengerpartról, hogy megóvják az állapotát.


A British Archaeology legutóbbi számában megjelent beszámoló szerint Seahenge-től nem messze újabb, még régebbi építmény nyomaira bukkantak, mely szintén körbe rendezett cölöpökből áll. A Holme 2-nek nevezett építmény középpontjában két oszlop áll, körülöttük pedig vékonyabb gallyak vannak a földbe illesztve. Ezt az építményt egyelőre ott hagyják a tengerparton.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár