2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Virtuális tömegközlekedés Londonban

2004. szeptember 20. 15:30

A londoni tömegközlekedés szétágazó és bonyolult történetének megértéséhez adhat kulcsot a Transport Museum weboldala.

A brit Kulturális Örökség Minisztériuma a Lottó Alap pénzügyi támogatásával a 2006-ra tervezett átadásig 17,5 millió fontot költ a londoni közlekedési múzeum teljes megújítására. A méltányos állami támogatáson túlmenően a  múzeum népszerűségének további fontos mozzanata, hogy folyamatosan biztosítanak családi- és oktatóprogramokat is. Az eredmény magáért beszél: idén több mint 200 ezer látogatót prognosztizálnak. (Viszonyításképpen: a nálunk kitüntetett figyelemmel kísért három kiállításból álló századfordulós Bécs-Budapest kiállítás - összesen 80 ezer fővel büszkélkedhet.)
 
Ami a múzeum online megjelenését illeti,  a fő menüpontok közül a kiállítások, a gyűjtemények és az oktatófejezet szolgál a legizgalmasabb tartalmakkal. Hasonlóan informatív magyar nyelvű közlekedéstörténeti gyűjteményt csak elenyésző mennyiségben találunk a weben.

 
A kiállítások rész a múzeum látogatható kiállításainak háttéranyagait mutatja be, illetve egy online kiállítás keretében megtalálható a BBC fotókiállítása, a londoni metró történetének filmes interpretációi, és a londoni közlekedési vállalat posztereinek online galériája.


A filmes részen a Londoni Közlekedési Vállalat 1948 és a korai 1980-as évek között készült filmjeinek digitalizált változata érhető el flash és real player formátumban. Mi több, a múzeum termeit és kiállított járműveit bemutató  360 fokos panorámafotók segítségével virtuális látogatást tehetünk a múzeumban (Quick Time szükséges).


A gyűjtemények terén lenyűgöző bőséggel szembesülünk: a kiállított anyag tanulmányozása jó pár órát igénybe vesz, ezért különösebb részletezés nélkül csak azt ajánlanám, mindenki vesse bele magát!


Az oktatórészben többek között a múzeum részlegeiről készült pdf anyagokat tölthetünk le, illetve a földalattiról, a vízi közlekedésről és a filmvágásról tanulhatunk játékos formában. Alapos angoltudás persze mindenképp szükséges.
Az aktuális témák teljes betekintést kínálnak a londoni közlekedés történetének kitüntetett fejezeteibe. A weboldalon az elmúlt 150 év járműveit a múzeum 6000 négyzetméteres raktárában bemutató vezetett túrára is lehet jelentkezni.

 

Szecsey István

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár