2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Betiltották a buddhás bikinit

2004. augusztus 3. 12:22

Sri Lankán a Legfelsőbb Bíróság megtiltotta a vallási szimbólumok kereskedelmi használatát, ezért bevonták az összes, Buddhát ábrázoló terméket.

A hajdan Ceylon néven ismert sziget kulturális öröksége leginkább a brit gyarmatbirodalom szekuláris és a buddhizmus vallásos tradícióinak sajátos vegyületével jellemezhető. Emiatt is meglepő, hogy legutóbb egy buddhista szerzetes, Daranaagama Kusaladhamma  kezdeményezésére a sri lankai Legfelsőbb Bíróság keményen fellépett a vallási szimbólumok tömegkulturális, kereskedelmi használata ellen.

 

A múlt hónapban a rendőrség a fináncok segítségével végleg száműzte a pultokról és a kirakatokból a Buddha mintás bikiniket, a Buddha alakú gyertyákat és a Buddha Bar albumokat. A sri lankai kormány felkérte a külképviseleteket is, hogy érjék el a buddhista érzületet sértő termékek piacról történő kivonását.

 

Leginkább a Victoria's Secret márkájú Buddha mintás bikini sértette a 19 milliós sziget lakosságának hetven százalékát alkotó buddhisták vallásos érzületét. A gyártó cég ezért írásban kért elnézést a sri lankai buddhistáktól. A sri lankai külügyminiszter idézte a gyártó cég közleményét, melyben az őszinte sajnálatát fejezte ki, s közölte, nem állt szándékában sem Buddha, sem a buddhizmus megsértése.

 

Forrás: EPA

Az 1991 óta világörökségi listán szereplő Aluvihara sziklatemplom a sri lankai Dambulla mellett. A vallási és szekuláris festmények, szobrok miatt több mint kétezer éve zarándokhelynek számító barlangszentélyben 157 Buddha-szobor és Buddha életéből vett jelenetek találhatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár