2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az ősi Perzsia kulturális öröksége

2004. július 9. 14:00

Az ősi Perzsia történelmével és kultúrájával, a Szászánida-dinasztia kulturális örökségével foglalkozó honlapot indítanak amerikai keletkutatók.

Sakk, backgammon, bazár - ősi perzsa örökség

Az Amerikai Iranisztika Intézet támogatásával készülő honlap célja a Szászánida civilizáció késő antikvitásban (200-700) játszott szerepének bemutatása. A 208 és 605 között fennálló birodalom területét földrajzilag-tájszerkezetileg mozaikosság, etnikai és vallási tekintetben páratlan sokszínűség jellemezte. A Szászánidák uralma alatt arameusok, arabok, örmények, perzsák, rómaiak, gótok egyaránt éltek. Zoroasztriánus, zsidó és keresztény (nesztoriánus) felekezetek viszonylagos békében megfértek egymás mellett.

 

A Kaliforniai Állami Egyetem iranisztika professzora, Iraj Daryaee vezetésével készülő honlap bemutatkozója szerint a Szászánida történelmet a későantikvitás és a világtörténelem perspektívájában értelmezi. A honlap céljai között különös hangsúlyt helyez az anyagi kultúra bemutatására, elsősorban az elfeledett szászánida eredetű használati tárgyak, például a sakk, a backgammon vagy az épített örökség például a szászánida piacterek (wazar) történetének, eredetének, változásainak nyomonkövetésére.

 

A birodalom történetéről, a kultúrájáról, a régészeti emlékekről a téma legjobb szakértőinek tanulmányain keresztül lehet tájékozódni. A további eligazodást kiterjedt forrás- és linkgyűjtemény segíti.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár